Facebook'a Büyük Şok! Davalar Art Arda Gelebilir

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı Michal Bobek, kişisel verilerle ilgili sosyal medya platformu Facebook'a AB üyesi tüm ülkelerin dava açabileceği yönünde görüş açıkladı.

Facebook'a Büyük Şok! Davalar Art Arda Gelebilir

Merkezi Lükseburg'da bulunan AB'nin en yüksek hukuki merci olarak kabul edilen Avrupa Adalet Divanı'nın Başsavcısı Bobek, Avrupa'daki merkezi İrlanda'da bulunan FAcebook'a karşı hukuki sürecin nerede başlatılabileceği hakkındaki davada görüşünü bildirdi.

AB Genel Verri Koruma Tüzüğü çerçevesinde sınır ötesi veri işlemlerindeki ihlallerde genel yetkinin şirketin ana faaliyetlerini yürttüğü ülkede olduğunu bildiren Bobek, "Bununla birlikte ilgili diğer ulusal veri koruma otoriteleri, GDPR'nin özel olarak izin verdiği durumlarda kendi ülkelerinde de bu tür işlemleri başlatma hakkına sahiptir." dedi. Başsavcı, sınır ötesi veri işlemleri ihlallerinde ilgili AB ülkesinde de dava açılabileceğini belirtti. Belçika güvenlik kurumu, Facebook'tan ülkede bazı çerezleri kullanmamasını, aşırı veri toplamamasını ve bu şekilde toplanan tüm verilerin silinmesini talep etmişti. Şirketin talebi reddetmesi üzerine Brüksel Mahkemesi'nde hukuki süreç başlatılmış, Facebook ise sürecin İrlanda'da başlatılabileceği yönünde itirazda bulunmuştu.