Evde Bakım Maaşı Kesilecek mi?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evde bakım maaşında yapılan değişiklikle birçok dar gelirli aileyi etkileyecek. Yeni yönetmelik, gelir şartını asgari ücretin 3'te 2'si olarak belirliyor.

Evde Bakım Maaşı Kesilecek mi?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere yönelik bir dizi destek yardımı sunmaktadır. Bu desteklerden biri de evde bakım maaşıdır, bu maaş hasta, engelli veya bakıma muhtaç kişilere bakan ailelere verilmektedir.

Ancak, evde bakım maaşıyla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo'nun yaptığı açıklama, maaş alan kişileri endişelendirmektedir. Foggo'nun ifadesine göre, yeni yayımlanan yönetmelikle birlikte bazı vatandaşlar artık maaş alma hakkını kaybedecekler. Bunun nedeni, "Hane gelirinin asgari ücretin 3'te 2'sinden az olmaması" şartının yeni yönetmelikle getirilmiş olmasıdır.

"Engellilik Gelir Kriteriyle Ölçülmez"

Son günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ve birçok kişiyi mağdur edecek olan bu yeni yönetmeliğe tepki gösteren Foggo, emekli maaşı alan binlerce kişinin düzenli olarak aldığı maaşın kesileceğini belirtti. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Foggo, "Dün yayınlanan yönetmelikle binlerce engellinin evde bakım aylığı kesilecek. Engellilik gelir kriteri ile ölçülmez. Başka kriterler de var. Ailenin geliri iyi olsa da bakıma muhtaç bir engelliye bakmayabilir. Neden bu işin sosyal hizmet yönünü hiç düşünmüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Evde Bakım Maaşı İçin Gereken Şartlar

Evde bakım maaşı alan vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla yapılan uygulama kapsamında 5900 TL ek ödeme verilecektir. Bu ödemeler, doğrudan vatandaşların kişisel hesaplarına yatırılacaktır. Ancak, ek ödemeden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. İşte o şartlar:

  • Başvuruyu yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve evde baktığı kişinin engel oranının yaşı 65 veya engel oranının %50 olması gerekmektedir.
  • Evde yaşayan aile fertlerinin toplam geliri başvuru için önemli bir kriterdir. Ev halkının toplam geliri, evde yaşayan vatandaş sayısına bölündükten sonra elde edilen sonucun 5671,20 TL'nin altında olması gerekmektedir.

Foggo'nun paylaşımının ardından bakanlık henüz konuyla ilgili yeni bir açıklama yapmamıştır.