Ev Sahibi Olmak İsteyip Olamayanlara 0.79 Faizli Kredi Paketi Çıkıyor! Devletten Herkese Konut Desteği! Yarısı Bizden!

Konut fiyatlarında artış ev sahibi olmayanları umutsuzluğa sevk ediyor. Günden günde fiyatları uçan ev fiyatlarına devlet çözüm bulmaya çalışıyor. Düşük faizli konut kredisi paketine hazırlanan iktidardan konut sahibi yapacak destek.

Ev Sahibi Olmak İsteyip Olamayanlara 0.79 Faizli Kredi Paketi Çıkıyor! Devletten Herkese Konut Desteği! Yarısı Bizden!

Konut fiyatlarında artış ev sahibi olmayanları umutsuzluğa sevk ediyor. Günden günde fiyatları uçan ev fiyatlarına devlet çözüm bulmaya çalışıyor. Düşük faizli konut kredisi paketine hazırlanan iktidardan konut sahibi yapacak destek.

İstanbul'da 1,5 milyon riskli binayı hızla kentleştirecek yeni kampanya "Yarısı Bizden". Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a göre bu proje İstanbul'un siluetini değiştirecek ve yerinde dönüşüme öncelik verilecek.

Kentsel dönüşüm için "Yarısı Bizden" kampanyasında yerinde dönüşüme öncelik veriliyor

Hükümet, İstanbul'daki 1,5 milyon riskli binayı daha güvenli ve modern konutlara dönüştürmek için "Yarısı Bizden" adlı yeni bir kampanya duyurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a göre bu proje İstanbul'un siluetini değiştirecek ve yerinde dönüşüme öncelik verilecek. İstanbul'da başlayacak projede 200 bin konut yerinde, 100 bin konut ise rezerv alanda dönüştürülecek. Yerinde dönüşüm için 200 bin konutluk talep toplanacak. Eğer 200 binden fazla başvuru gelirse kura çekilecek. Proje kademeli olarak 81 ile yayılacak, Anadolu yakasında 500.000, Avrupa yakasında 500.000 konut inşa edilecek.

"Yarısı Bizden" kampanyasında dönüştürülen konutlar 2 yıl içinde teslim edilecek

Münferit apartmanlar da dönüştürülebilecek ve dönüştürülen konutlar en geç 2 yıl içinde teslim edilecek. Bakan Kurum, binanın risk analiz ve raporunun yapılması şartıyla riskli binaların en geç 1 ay içinde yıkılacağını vurguladı. Dönüşüm için ödemeler % 10 peşinat ve 10 yıl vade ile TÜFE, memur maaş zammı veya % 0,79 oranlı kredi tercih edilerek yapılacak. Kampanya için başvuru süresi 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında olacak ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri her bina için ön inceleme yaparak rapor hazırlayacak. Bakan Kurum ayrıca, kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek için 10 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında uygulanan %25'lik kira sınırının da uzatılacağını açıkladı. Piyasa koşullarının üzerinde bir ortalama olması halinde hükümet vatandaşları koruyacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Konut Programını Açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uygun fiyatlı ve erişilebilir konut çözümleri konusunda yardımcı olacak yeni bir konut programını açıkladı. Program, bir dizi mali yardım seçeneği ve uygun mülk sahipleri için beş aşamalı bir başvuru süreci içeriyor.

10 Yıla Kadar Sabit Krediler

Bakan Murat Kurum, programa hak kazananların evlerini ödemek için 10 yıla kadar 0,79 vade farkı ile sabit kredi kullanabileceklerini açıkladı. Faiz oranı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) veya memur maaş katsayısından hangisi düşükse ona endeksli olacak. Peşinattan sonra kalan tutarın yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Kira ve Taşınma Yardımı

Program kapsamında hükümet, hak sahiplerine kira ve taşınma yardımı sağlayacak. Maliyeti 1,5 milyon TL olan 2+1 evler için devlet maliyetin yarısını, yani 750.000 TL'yi karşılayacak. Hak sahipleri, 75.000 TL peşinat ödeyecek. Kalan tutar 5.625 TL başlangıç taksiti ile 10 yılda ödenecek. 1,8 milyon TL'ye mal olan 3+1 evler için devlet 900.000 TL verecek. 6.750 TL başlangıç taksiti ile 10 yılda 900.000 TL ödeyecek.Buna ek olarak devlet, 10.500 TL'lik taşınma yardımı ve inşaat sürecinde aylık 5.250 TL kira yardımı sağlayacak. 

Beş Adımlı Başvuru Rehberi

Programa başvurmak için uygun mülk sahiplerinin 5 aşamalı bir başvuru sürecini takip etmeleri gerekiyor. İlk olarak 26 Nisan - 29 Mayıs tarihleri arasında e-Devlet platformu üzerinden başvuru yapılması lazım.  Ardından bakanlık uzmanları binada bir ön inceleme yapacak ve rapor hazırlayacak. Gönüllülük esasına göre anlaşma sağlanırsa bina için protokol hazırlanacak ve proje aşamasına geçilecek. Ruhsat alma süreci başlayacak ve TOKi tarafından başlatılacak inşaat süreci en geç 2 yıl içinde tamamlanacak.