Ev Hanımlarına Emeklilik İmkanı-İşte Şartlar

SSK üzerinden işçiler, Bağ-kur üzerinden ise esnaflar emekli olurken ev hanımları için de yeni bir sistem geliştirildi. Türkiye genelinde yüz binlerce ev hanımı, evde örtü, havlu, çorap, kilim, nakış, hasır, sepet, paspas gibi eşyalar üretiyor ve bunların satışlarını yapıyor.

Ev Hanımlarına Emeklilik İmkanı-İşte Şartlar

Evde el işleri yaparak aile bütçesine katkı sağlayan ev hanımlarına emeklilik imkanı geliyor.

Üretim ve ekoomiye katkıları azımsanmayacak derecede olan kadınların bu destekleri karşılıksız kalmıyor. Kadınlara vergi ödemeden esnaflık hakkı tanıyan devlet, öte yandan emeklilik hakkı da veriyor. 

Vergi Kanunu 'nda düzenlenen 'Esnaf Muaflığı', özellikle ev kadınları için de büyük bir avantajı da beraberinde getiriyor. Motorlu taşıt kullanmamak, bir işyeri açmaksızın perakende ticaretiyle iştigal eden vatandaşlar, gezici olarak bir mesleği yapmakta olanlar, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar, vergi ödemekten muaf esnaf olarak sayılmaktadır. Bu işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alabiliyor. Bedel ödemeden alınan bu belgeyi alanlar 3 yılda bir yenilemek zorundadır.

Muafiyet belgesi alan ev kadınları, isterlerse sigortalı da oluyor. Prime esas olarak günlük kazanç alt sınırının 15 katı üzerinden başlanılarak takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle, 30 katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıyla genel sağlık sigortası primi ödemesi yaparak emekli olabilecek.

BAĞ-KUR KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEKLER

Söz konusu belgesi olan vatandaşlar SGK 'ya başvuru yaparak bu yıl için 25 gün prim ödemesi yapıp 30 gün üzerinden sigortalı olabiliyor. Yatırılan primler Bağ-Kur kapsamına alınıyor. Normalde esnaf ayda 613 lira öderken, ev kadınları 158 lira daha az prim ödeyerek Bağ-Kur'lu olabiliyor. Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2019'da 26, 2020'de 27, 2021'de 28, 2022'de 29, 2023 ve sonrası için 30 gün olacak.

İSTENEN YAŞ VE PRİM GÜNÜ

İsteğe bağlı sigortada emeklilik şartları Bağ-Kur'a göre düzenleniyor. Bunun için kadınlarda tam emeklilikte 7 bin 200 gün ve 58 yaş şartı gerekirken, kısmi emeklilikte 5 bin 400 gün ve 61 yaş isteniyor. 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmuş bir kadın buradaki primlerini 3 bin 600 günle isteğe bağlı sigortayla tamamlayıp bu kez 58 yaşında emekli olabiliyor.

ŞARTLAR

Kadınlar sigortalı oldukları tarihten sonra yaptıkları doğumları borçlanıp gün kazanıyor ve daha erken emekli olabiliyor. Bunun için 3 çocuğa kadar borçlanma imkanı bulunuyor. Her çocuk için 2 yıl süre kazanılıyor. Böylece 3 çocuk borçlanması yapan bir kadın, 6 yıl yani 2 bin 160 gün erken emekli olabiliyor.

  • 18 yaşından büyük olmak
  • Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak
  • Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak
  • Gelir Vergisi'nden muaf olduğunu belgelemek.

YENİ HABERLERİNDEN, EVDE YAPILACAK İŞLERDEN, EV HANIMLARININ YAPACAKLARI İŞLERDEN VE MEMUR ALIM İLANLARINDAN BİLDİRİM ALARAK HABERDAR OLMAK İÇİN KAMUBULTENİ.COM MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN.

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  |  ANKARA

.