Erdoğan'dan Müjde: Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yeni Bir Dönem Başlıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ın başkenti Kahire'ye resmi ziyarette bulunarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Bu önemli ziyaret kapsamında, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin yeniden yapılandırılmasını amaçlayan Ortak Bildiri imzalandı. İki lider daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Erdoğan'dan Müjde: Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yeni Bir Dönem Başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Mısır ilişkilerinin hak ettiği seviyeye yükseltilmesi için çaba sarf ettiklerini belirterek, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni Cumhurbaşkanları düzeyine taşıdık. Değerli kardeşimi, konsey toplantısını gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi ilettim. Bu ziyaretin, ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum." dedi.

Erdoğan'ın Kahire Ziyaretindeki Önemli Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahire ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeler yer aldı:

"Sayın Cumhurbaşkanının nazik davetine icabetle, uzun bir sürenin ardından - ki 12 yıl - yeniden Kahire'de olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabulden ötürü, Cumhurbaşkanı Sayın Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerimize yine şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum."

İşçilerimize Ulaşana Kadar Çalışmalar Devam Edecek

Görüşmelerin detaylarına geçmeden önce, dünkü kazada Erzincanlı kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Özel bir maden ocağında dün yaşanan toprak kaymasında maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Bu 9 kardeşimizi arama kurtarma çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. İçişleri Bakanı ile Enerji Bakanı'nı Erzincan'a gönderdik ve kendilerinden düzenli olarak bilgi alıyoruz. Bölgede, arama kurtarma çalışmalarına destek veren 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere 827 uzman personel bulunuyor. İşçilerimize ulaşana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Rabbim, ülkemizi her türlü kazadan, beladan ve afetten korusun.

Ticaret Hacmi Hedefi: 15 Milyar Dolar

Ticaret ve ekonomi, Türkiye-Mısır işbirliğinin lokomotifi oluşturuyor. Bugünkü istişarelerimizde ticaret hacmini kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Ayrıca, 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı artırma kararlılığındayız. Savunma sanayi ise, önemli potansiyele sahip bir diğer alandır. Mısır, savunma sektörüne önemli yatırımlar yapmakta ve Türkiye ile güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum.

Enerji ve Turizm Alanlarında İşbirliği Fırsatları

LNG, nükleer ve yenilenebilir enerji alanında işbirliğimizi geliştirme imkanlarına da değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim ve kültür alanlarında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına çaba sarf edeceğiz. Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü, dünyada Türkçe kurslarına en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır ve geçtiğimiz yıl 22 bin Mısırlı öğrencinin kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.