Emekliliği kıl payı kaçıranlara talih kuşu kondu! Tek formülle 6 yıl erken emeklilik kapıda

Emekli olmak için gün sayanlara özel fırsatlar geldi. Kıy payıyla hayallerini ertelemek zorunda kalanların başına talih kuşu kondu. 6 yıl erken emekli olmak için tüm detaylar...

Emekliliği kıl payı kaçıranlara talih kuşu kondu! Tek formülle 6 yıl erken emeklilik kapıda

Türkiye genelinde emeklilik için prim şartı gerekirken birçok kişiye umut veren açıklamalar geldi. 2023 yılında EYT'nin yürürlüğe girmesiyle beraber düzenlemeler sonrasında prim eksikliğinden ötürü emekli olamayan 2 milyon kişi emeklilik hakkını tekrar ele aldı.

Asgari ücretin artış göstermesiyle beraber borçlanma ve ihya kullanılan tutarları da etkileyen 1 Ocak tarihiyle gerçekleşecek. Askerlik, doğum, yurt dışı borçlanmalarında önemli değişiklik yapıldı. 1 Ocak'tan sonraki başvurular için yeni tutarlar üzerinden işlem yapılmasına karar verildi.
2024 yılında borçlanma ve ihya tutarları belirli bir süre içerisinde artış sağlanırken 1 Ocak tarihinden önce başvurular yapılmaya başlandı. Tebligat tarihinden itibaren kiminde 1 aylık, kiminde ise 3 aylık süre yer almaktadır.
prim eksikliğine emeklilik
EYT DÜZENLEMESİNDE EMEKLİ OLMA ŞANSI
asgari ücretin 1 Ocak tarihinde yüzde 49 artışla beraber brüt 13.414 TL'den 20 bin TL'ye yükselmesiyle borçlanma ve ihya tutarlarında da artış yaşandı. 1 Ocak'tan önce başvuruda bulunanlar ödemelerini yaptığında yüzde 49 artıştan etkilenmeden emekli olabilecek.

BORÇLANMA VE İHYA TUTARLARI
Doğum be askerlik borçlanmasında en düşük tutarla asgari ücretin yüzde 32'si, yurt dışı borçlanmasında yüzde 45'i, ihya işlemlerinde yüzde 34,5'i oluyor. 1 Ocak tarihinde başvuruda bulunanlar için 1 aylık doğum ya da askerlik borçlanmasında 4.292 TL'den 6.400 TL olurken, yurt dışı borçlanmasında 6.036 TL'den 9.001 TL'ye yükseldi.

SÜRE KAÇIRILIRSA BORÇLANMA İPTALİ OLR M?
Ödeme süresini kaçıranların borçlanma durumu olmazken yapılan başvuru geçersiz olarak görülür. Bu durum içerisinde borçlanma için başvuru yapılması gerekir. Ödeme yapılacak miktar asgari ücret üzerinden hesaplama yapılır.