Eğer Yapmadıysanız Hemen Koşun Zamlı Tarife İçin Son Gün

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bir haber. Trafik sigortalarında zamlı tarife yarın başlıyor.

Eğer Yapmadıysanız Hemen Koşun Zamlı Tarife İçin Son Gün

1 Mayıs 2022 tarihi itibariyle uygulanmaya başlayacak zamlı Zorunlu Trafik Sigortası için bugün son gün. Yarından itibaren sigorta yaptıracaklar zamlı tarifeyle yapmak zorunda kalacak.

Aylık Yüzde 2,25 Zam

Zorunlu trafik sigortasında uygulanacak zamlı tarife yarın başlıyor. Bu kapsamda otomobiller için 1'den 7'ye kadar olan her basamak için azami prim tutarları aylık yüzde 2.25 oranında artacak.

Trafik Sigortası Neden Yapılıyor

Ülkemizde trafiğe katıtlı25 milyon araç için yeni bir düzenleme geldi. Zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortasında olası herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın malına veya canına verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen karşılamak için yapılan bu uygulamanın zamlı tarifesi yarın itibariyle başlıyor. Yaptırmayanlar için yakalandığı durumda 169 lira ceza yiyecek araç sahibinin aracı çekiliyor ve ekstra araç çekme ile otopark parası da ilave ediliyor. 15 gün içerisinde ödenen bu 169 lira ceza yüzde 25 indirimli hale gelebiliyor.

Fahiş Fiyata Engel

Trafik sigortalarında fahiş fiyatın önüne geçmek ve fiyatları kontrol etmek için 12 Nisan 2017 itibarıyla 'tavan fiyat' uygulamasına geçilmişti. İllere ve basamaklara göre değişen tavan fiyatlar belli bir oranın üzerine çıkamıyordu. Önceki dönemlerde artış yüzde 1 iken Şubat 2022 itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 olarak uygulanmaya başlamıştı.

3 Ayda İkinci Düzenleme

Aradan geçen üç aylık zaman diliminde katsayı tarifeleri yeniden düzenlendi. Vatan gazetesinde yer alan habere göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 13 Nisan 2022 tarihli genelgesinde azami prim tutarının Mayıs 2022 itibarıyla aylık yüzde 2.25 olarak artırılacağı belirtildi. Açıklamada genelgenin 1 Mayıs 2022 itibarıyla geçerli olacağı ifade edildi. Yani sigorta şirketleri mayıs itibarıyla sigorta primlerini her ay yüzde 2.25 artırabilecek.

Hangi Basamak Daha Az Öder

7 basamak şeklinde uygulanan trafik sigortasında ilk defa araç alacaklar için 4’üncü basamak uygulanıyor. Her kaza yaptığında da basamak sayısı düşüp birinci basamağa kadar gelebiliyorlar. Üç sene üst üste kaza yapılmaması durumunda 7’inci basamağa kadar yükselebiliyorsunuz. Basamak sayısı ne kadar yüksekse trafik sigortası o kadar ucuz oluyor.