Doğalgaz'da Vatandaşa Önemli Destek! 11 Ay Boyunca Bedava Olacak!

Karadeniz Gazı'nın çıkartılmasıyla yapılan indirimle vatandaşlar 1 Mayıs 2024'e kadar 25 metreküplük doğalgazı ücretsiz alacak, 1.500 TL tasarruf sağlanacak.

Doğalgaz'da Vatandaşa Önemli Destek! 11 Ay Boyunca Bedava Olacak!

Karadeniz Gazı'nın çıkartılmasıyla birlikte yapılan 25 metreküplük doğalgaz indirim müjdesi, son haberlere göre 1 Mayıs 2024 tarihine kadar vatandaşlara ücretsiz olarak sunulacak. Bu gelişmeyle birlikte vatandaşlar 1.500 TL tasarruf edecek.

Ülkemizde yaklaşık olarak 20 milyon doğalgaz abonesi bulunmaktadır ve merkezi sistemle ısınanların sayısı 3 milyona yakındır. Ayrıca, 320 bin hane de ön ödemeli doğalgaz abonesidir. 30 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ücretsiz doğalgaz için belirlenen bir tarih bulunmaktadır.

İlk faturaların kesilmesiyle birlikte, konutlar, ibadethaneler ve cemevleri gibi abonelerden doğalgaz tüketimi için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar doğalgaz bedeli alınmayacaktır. Kesilen faturalarda "0" tutarı yazılmaktadır ve bu ay vatandaşlar doğalgaz faturası ödemeyeceklerdir.

Mutfak ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacaktır. İlk fatura uygulaması bugün sona erecektir. Bundan sonra 1 Mayıs 2024 tarihine kadar 25 metreküplük gaz da ücretsiz olarak sağlanacaktır. Önümüzdeki 11 ay boyunca doğalgaz faturalarına yansıtılacak olan kullanım bedelinden 25 metreküp gaz düşülecektir. Bu da vatandaşlara indirim olarak yansıtılacaktır.

25 metreküp gazın faturalara yansıması miktarı bölgelere göre değişiklik gösterebilecektir ve aylık olarak indirim miktarının 130-150 TL arasında olması beklenmektedir. 11 ayın sonunda yaklaşık olarak 1.500 TL vatandaşların cebinde kalacak olup, toplamda ise vatandaşların elinde kalacak miktar 40 milyar TL'yi bulacaktır.

Bu indirim aynı zamanda enflasyona da dahil edilecektir. Doğalgazın bir ay boyunca ücretsiz olarak verilmesi nedeniyle TÜFE hesabında mayıs ayında sıfır fiyat uygulanacaktır. Bu durum, enflasyonun mayıs ayında önemli ölçüde düşmesine ve maaşların da etkilenmesine neden olacaktır. Diğer aylarda ise 25 metreküp üzeri kullanımlar için ödenen fiyatlar geçerli olacaktır.