Dışişleri Bakanı : 3.5 Milyon Suriyeli İdlib'de Kalacak, Bölgeye Türk Askeri Gönderilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib anlaşmasına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Dışişleri Bakanı : 3.5 Milyon Suriyeli İdlib'de Kalacak, Bölgeye Türk Askeri Gönderilecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,'nun açıklamasından satır başları : 

İdlib 3.5 milyonun yaşadığı bir yer. Göçmenlerin ya da yerinden edilmiş insanların, bu bölgeyi terk etmesinin engellenmesi, sivillerin ölmesinin engellenmesi için bir çözüm lazımdı. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde çok çaba sarf ettik. Türkiye , İran ve Rusya olarak bir çözüm bulduk. Bu mutabakata göre, İdlib bölgesinin sınırları korunacak , statüde değişiklik olmayacak. Tüm insanlar yerinde kalacak.

SADECE TERÖRİST GRUPLAR ÇIKARILACAK

Bu bölgeye saldırı olmaması için, rejimin idlib bölgesine girmemesi için Rusya önlemleri alacak. İdlib sınırlarında 15 ile 20 km. derinliğinde ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Burada sivil insanlar, muhalefet kalacak. Buralardan sadece terörist gruplar çıkarılacak. Tank gibi, roketatar gibi ağır silahlardan bu bölge temizlenecek. Ilımlı muhaliflerin elindeki hafif silahlar kalacak. Türkiye ve Rusya bu bölgede müşterek devriye gezecek. 

İDLİB'E MEHMETÇİK TAKVİYESİ

Bizim buraya asker takviyesi de yapmamız lazım. Yine 12 tane gözlem noktamız kalacak. Bir taraftan bu bölge radikallerden temizlenmiş olacak, halk yerinde kalacak, muhalefet yerinde kalıyor çok önemli. Ateşkes sağlanıyor, bu çok önemli. Grandbetting Buradan başka yerlere taciz olmayacak. Mutabakat metni imzaladık, bunun için çalışmaları sürdüreceğiz. Terörün her türlüsüyle mücadelesi konusunda Rusya ve Türkiye'nin anlaşması imzalanmıştır. 

OTOYOLLAR BU YIL SONUNA KADAR TRAFİĞE AÇILACAK

Bu yıl sonuna kadar bu bölgenin ticaret için önemli olan m4 ve m5 otoyolları da trafiğe açılacak. Bu tüm suriye halkı için önemlidir. Yine Ekim ayı içerisinde alınması gereken tedbirler de alınacak. 

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA