DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: Asgari Ücretle İnsan Onuruna Yaraşır Şekilde Yaşamak Mümkün Değil, O Yüzden Milletimizin 4'te 3'ü Borçlu

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Karabük İl Kongresi'nde gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan: Asgari Ücretle İnsan Onuruna Yaraşır Şekilde Yaşamak Mümkün Değil, O Yüzden Milletimizin 4'te 3'ü Borçlu

Türkiye'de ekonominin son 20 yılın en kötü döneminde olduğunu söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye'yi yönetenlerin uygulamaların başına milli-yerli gibi sıfatlar eklediğini fakat yapılan hiç bir hamlenin yerlilikle ya da millilikle ilgisi olmadığını söyledi. Ali Babacan, "Kendi seçmen tabanlarını kendilerine daha da bağlı hale getirmek için, diğerlerini tamamen öteleyerek devleti yönetiyor. İnsanları , dinine, diline, cinsiyetine göre ayırıyor, biz bu anlayışı kabul etmiyoruz. Biz DEVA Partisi olarak bu ülkenin haysiyetli insanlarına yakışır eşit adil bir ülke inşaa etmek için geliyoruz, biz hazırız geliyoruz" dedi. 

Türkiye'deki ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Ali Babacan'ın konuşmasından satır başları:

Her gün cebimizdeki para değer kaybediyor. Dün Dünya Yoksullukla Mücadele günüydü, ülkemizi yönetenlerin yoksulluk gibi bir derdi yok. OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı en bozuk 3. ülke Türkiye. Bugün TÜİK işsizlik verilerini %11,12 olarak açıklıyor, TÜİK'in detaylı verilerine baktığımızda vatandaşlarımızın neredeyse 3'te birinin işsiz olduğunu görüyoruz. Türkiye'deki çocuk yoksulluğu da OECD ülkelerinin 2 katı, nüfusumuzun %71'i borç ve taksit ödüyor. Türkiye'deki en yüksek %10 ile en yoksul %10 gelirleri arasında 13 katlık fark görülüyor. 

TÜRKİYE'DE 17 MİLYON YOKSUL VAR

Avrupa Birliği'nin yoksulluk standartlarına baktığımızda 17 milyon yoksul var, nüfusumuzun 5'te 1'i kadar.Ülkemizde gelir uçurumu gittikçe büyüyor büyümeye de devam ediyor. Enflasyon ve kötü yönetimin faturası tam da en yoksul kesime kesilmeye başlandı. 

ASGARİ ÜCRETLE İNSAN ONURUNA YARAŞIR ŞEKİLDE YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Asgari maaşla insan onuruna yaraşır şekilde yaşamak mümkün değil. Net asgari ücret şu anda 2324 lira, bu tutar 4 kişilik bir ailenin gıda giderlerini dikkate aldığınızda açlık sınırının bile altında. Gıda, giyim, su , elektrik, eğitim ve sağlık benzeri ihtiyaçların toplam tutarından oluşan yoksulluk sınırı 7 bin 973 lira , asgari ücretin 2 katından fazla. Bu tutarlar, ailelerin geçinemediğini gösteriyor. 

ÖNCE YOKSULLUĞA MAHKUM EDİP DAHA SONRA EKMEK YARDIMI YAPIYORLAR

Zaten onun için toplumun 4'te 3'ü borç ödemekle boğuşuyor, çocukların bu gelirle iyi eğitim alamayacağını gösteriyor bu rakamlar bize, iyi beslenemeyeceklerini gösterecekler. Pandemi döneminde 1000 TL destek verdiler, bu sosyal yardımlarla vatandaşın nasıl bir yokluk seviyesine reva görüldüğünü görüyoruz. Halkımızın onuruyla oynuyorlar. Önce yoksulluğa mahkum edip, sonra lütuf gibi ekmek yardımı yapmaya başladılar. Askıda ekmek kampanyaları...