Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Nisan Bakanlar Kurulu Toplantısının Ardından Açıkladı! 4 Gün Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa süre sonra dünyaya yayılan ve ülkemizde de can kayıplarını beraberinde getiren yeni tip koronavirüse yönelik yeni tedbirler hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek açıkladı! Hastanelere 14 Bin 500 işçi ve kamu personel alımı, 4 gün sokağa çıkma yasağı, devletten 1000 TL maddi destek ve diğer detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20 Nisan Bakanlar Kurulu Toplantısının Ardından Açıkladı! 4 Gün Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edildi

Erdoğan'ın Açıklamalarından Satır Başları:

Bir süredir ana gündem maddemiz koronavirüsle mücadele kapsamında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalardı. Ayrıca Suriye, Libya , Ege'deki gelişmeler başta olmak üzere önemli güvenlik konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Dünyanın ve ülkemizin dikkatini salgınla mücadeleye vermesini fırsat bilen suriye rejiminin İdlib'deki saldırganlığını artırdığını görüyoruz. Türkiye, Rusya ile vardığı 5 Mart mutabakatını korumakla birlikte, rejimin saldırganlığına geçit vermeyecektir. Rejim böyle devam etmesi halinde çok ağır kayıplarla bunun bedelini ödeyecektir. İdlib'deki ateşkes iklimini bozmak için provakatif eylemler düzenleyen karanlık örgütlere geçit vermeyeceğiz. Libya ile imzaladığımız Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatından kaynaklanan rahatsızlığın hala sürdüğü anlaşılıyor. BM'ye de bu muhtıra bildirilmiş, süreç tamamlanmıştır. 

Meşru Libya hükümetinin sahada son dönemde elde ettiği kazanımlar ise, bu ülkede darbeci hafterin gerçek yüzünün daha iyi görülmeye başlandığının işaretidir. Uluslararası kamuoyunu bir kez daha darbeci haftere karşı meşru yönetime destek vermeyi davet ediyoruz.

Bölücü örgütün ülkemizde salgınla mücadele döneminde dahi eylem teşebbüslerine ara vermemesi, terörizmin çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. 

Sınırlarımın içerisi ve dışında terör örgütlerine nefes aldırmamakta her fırsatta başını ezmekte kararlıyız. Son 2 haftada toplam 38 teröristi etkisiz hale getirdik. 

Ülkemizin iç ve dış güvenliğiyle çalışmaları kesintisiz sürdürüyoruz.

Koronavirüsle mücadeleyi 4 ana başlıkla hayata geçirmekteyiz. Birincisi insanlarımız arasındaki fiziki mesafeyi sağlamaktır. Okulların ve 212 bin işletmenin tatil edilmesinden, şehirlerarası ulaşımın sınırlandırılmasına, sokağa çıkma yasağına kadar tüm tedbirler bu yöndedir. İkincisi sağlık sisteminin kesintisiz teminidir. Hamdolsun bu hususta da hasta yatağı, yoğun bakım yatağı gibi her alanda çok iyi seviyedeyiz. Üçüncüsü , Gıda ve temizlik gibi temel hizmet alanlarında üretim, tedarik ve perakende zincirinin aksamamasıdır. İstisnai bir takım görüntüler dışında bu konuda da sıkıntı görülmüyor. Ülkemizin hiç bir yerinde herhangi bir ürünün yokluğu, eksikliği söz konusu değildir. Dördüncüsü de kamu düzeninin bozulmamasıdır. Polisimiz, bekçimiz, jandarmamız tüm unsurlarıyla kamu düzeninin sağlanmasının yanı sıra vefa sosyal destek gruplarına da katkı vermek suretiyle fedakarca görevlerini yürütüyor. 3 milyonu aşkın vatandaşımıza vefa sosyal destek grupları vasıtasıyla hizmet verilmiştir. 1 milyon kişilik 65 yaş üstü vatandaşımıza kolonya ve maske dağıtımı yapılmıştır. 

Salgının başladığı günden beri ülkemizde kamu düzeni sorunu yaşanmadı. 239 mahalle , köy veya belde türü yerleşim yeri karantina altında tutulmaktadır. 

Aldığımız tedbirlerin meyvelerini toplamaya başladık. Test sayımızı 40 bin düzeyine çıkardık. Test vaka oranımız azalıyor. İyileşen hasta sayımız katlanarak artıyor. Buna karşılık yoğun bakımda, solunum cihazına bağlı hastalarımız ile vefat eden hastalarımız aynı düzeyde devam ediyor. İnşallah yakında onların da azalışına şahit olacağız. Sağlık Bakanlığımız tarafından her akşam kamuoyu ile bilgiler paylaşılıyor. 

Bu vesileyle tüm sağlık personelimize, şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

Ücretsiz maske dağıtımımız PTT ve eczaneler aracılığıyla sürüyor. Hiç bir konuda eksiğimiz veya riskimiz bulunmuyor. 

Solunum cihazları konusundaki üretim çalışmalarımız başarıyla neticelendi. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin cihazı üretmiş olacağız. Yoğun bakım solunum cihazlarının üretimini gerçekleştiren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. 

100 tane solunum cihazını teslim aldık. Savunma sanayindeki büyük atılımı, tıbbi cihaz ve ilaç olmak üzere kritik tüm alanlarda sürdüreceğiz.

Türkiye Bilimler Akademisi Kovid-19 raporuyla önemli bir referans kaynağı oluşturdu. 

Hastane , yatak ve yoğun bakım yatağı konusundaki mevcut kapasitemizi güçlendireceğiz. Bugün gerçekleştirdiğimiz Başakşehir Şehir Hastanesi salgın hastalıkla mücadele için kullanılacak. 2682 yatak kapasiteli hastanemizin ilk etabını açtık. 1035 yatakla hizmet verecek. Hastanemizin kalan kısmını da önümüzdeki ay hizmete açmaya hazırlanıyoruz. Yeşilköy ve Sancaktepe'deki 1005'er yataklı iki kalıcı hastanemizin inşaatı hızla sürüyor. Bunları da 45 günde tamamlayıp hizmete alacağız.

Sağlık alanındaki yaptığımız bu yatırımların önemini ve büyüklüğünü hep birlikte bir kez daha gördük. Gelişmiş ülkeleirn dahi çaresiz kaldığı dönemde, Türkiye Hamdolsun sağlık hizmetlerini kesintisiz sürdürmüştür.

Hasta ve ölüm vakalarının çok olduğu ülkelerin en büyük sorunu yoğunluğu kaldıramadığı için sağlık sisteminin çökmüş olmasıdır.

22 NİSAN 00.00'DAN İTİBAREN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLECEK

Büyükşehirlerimiz ile Zonguldak ilimizde uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlaması da salgının büyük oranda kontrol altında tutulmasını sağladı. Büyükşehirlerimiz ile Zonguldak ilimizde sokağa çıkma yasağını devam ettireceğiz. 23-24-25-26 Nisan'da da yine 31 ilimizde sokağa çıkma yasağı uygulamayı planlıyoruz. 23 Nisan biliyorsunuz zaten tatil, 24-25-26 00.00'a kadar bu devam edecek. 26'sında 24.00 itibariyle sokağa çıkma kısıtlaması, pazar günü 24.00'de sona erecek. Bununla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

İstikbalimize ve istiklalimize , terör örgütlerinin saldırılarına, darbe girişimlerine, vesayetin tuzaklarına karşı nasıl hep birlikte sarıldıysak. Bugün de hep birlikte ülkemize sahip çıkacağız.

Türkiye Cumhuriyeti devleti her vatandaşının yanındadır. Salgın hastalık başladığında çeşitli sebeplerle yurtdışında olan vatandaşlarımızı ülkemize getirdik. Ülkemize getirdiğimiz her vatandaşımızı sağlık taramasından geçirip, KYK yurtlarında 14 gün boyunca karantinada tuttuk.  Cumhurbaşkanlığımızın koordinesinde Sağlık, İçişleri, Dışişleri Gençlik ve Spor Bakanlığı, THY işbirliği ile 39 bin vatandaşımızı anavatanlarına kavuşturmuştuk.  Yurtlarımızın bir kısmını evlerine gidemeyen sağlık personeli için, bir kısmını da sosyal izolasyon için sağlık bakanlığına teslim ettik.

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki faaliyetlere 16 Mart'ta ara vermiştik. 3 Televizyon kanalı kurarak uzaktan eğitime geçmiştik. Öğrencilerimizin platformu benimsediği ve takiplerini yaptıklarını tespit ettik. Ortaöğretim ve Yükseköğretim sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz için de canlı ders uygulaması başlattık. Velilerimiz de uzaktan eğitim sürecine dahil edilerek, gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Liselere ve yükseköğrenime geçiş sınavının kapsamı, öğrencilerimnizi mağdur etmeyecek şekilde yeniden belirlenmiştir. Diğer sınavlarla ilgili düzenlemeler de süratle hayata geçirilmiştir. 

90 BİNE YAKIN MAHKUM CEZAEVLERİNDEN ÇIKACAK

Yeni İnfaz düzenlemesiyle şu ana kadar bir kısmı izinli, bir kısmı tahliye olmak üzere 90 bine yakın mahkum cezaevlerinden çıkmıştır. Veya devam eden işlemlerin sonuçlarıyla çıkacaktır. Hem cezaevlerimizi kapasite itibariyle rahatlatmış, hem de aşırı yoğunluk nedeniyle oluşabilecek salgın tehditinin önüne geçmiş olduk. 

Adliyelerde aldığımız önlemlerle insan yoğunluğunu %95 oranında azaltarak, hukukçularımız ve vatandaşlarımızı salgından koruduk. 

GENÇLERE İŞ FIRSATI! GELECEĞİN MESLEKLERİ KONUSUNDA KENDİNİZİ EĞİTEBİLİRSİNİZ

Gönüllü karantina uyguladığımız şu günlerde gençlerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Dünyada yıldızı her geçen gün daha da parlayan yazılım sektörü sizi bekliyor. 3 yılda 1 milyon yazılımcı yetiştirmeyi hedefleyen bir program başlatıyoruz. Eğitimler özellikle BTK eğitim portalı üzerinden gerçekleştirilecektir. 47 bin dakikayı bulan 31 ayrı eğitim bu sitede hizmet veriyor. Yıl sonuna kadar eğitim sayısı 100'e çıkacaktır. Gençlerimizin tek yapması gereken sisteme girerek özgeçmişlerini kaydettirmektir.  Programı tamamlayanlar , güvenliğinden veri analistliğine, siber güvenlikten, yazılım geliştirmeye kadar 15 farklı alanda istihdam edilebilme imkanı kazanacaktır. Gençlerimiz korona günlerini geleceklerini fırsata çevirebilecektir. Bu programın ülkemizin yazılımcı ihtiyacını giderilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.

14 MİLYON METREKARE HAZİNE ARAZİSİ ÇİFTÇİLERİN KULLANIMINA SUNULUYOR

Hazine arazilerini kiraladığımız çiftçilerimizin kira ödemelerini 6 ay süreyle erteliyoruz. Bunun yanında Erzincan, Erzurum, Kars, Sivas, Kayseri, Bingöl , Muş başta olmak üzere 14 milyon metrekare hazine arazisini çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz.

Bir başka müjdemiz de bünyelerinde tıp fakültesi bulunan 43 üniversitemizdir. Bu zorlu süreçte gösterdikleri çabalara yakınen şahit olduğumuz üniversite hastanelerimize hizmet kalitelerini yükseltelebilmeleri için 8635 sözleşmeli personel ve 5865 sürekli işçi kadrosu ihdas ediyoruz.

3 MİLYON ÇALIŞAN İÇİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURULDU

Sanayicimizden esnafımıza kadar tüm kesimlerin, vergi, sigorta, kredi taksidi gibi ödemelerinin ertelenmesini sağladık. İlave destek paketleriyle işletmelerimizin ayakta kalmasını temin ediyoruz. Sosyal koruma kalkanı adı altında hayata geçirdiğimiz programlarla sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyoruz. Kısa çalışma ödeneğinin şartlarını kolaylaştırdık, tüm sektörleri buna dahil ettik. 269 bin firmamız 3 milyon çalışanı için kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Ücretsiz izne ayrılanlar için de ayrı bir destek programını hayata geçirdik. 9 Nisan tarihi itibariyle sosyal yardımlarda acil durum kararı alarak, özel ihtiyaçları da kapsama aldık. Bu çerçevede ilk etapta herhangi bir geliri olmayan vatandaşlarımıza önce 2 milyon 100 bin haneye nakit desteği verdik. 2. etapta 2 milyon 300 bin haneye 1000'er lira nakit desteği vermeye başlıyoruz. 3. etabı da yakında bu dönemde özel ihtiyacı olan hanelere yönelik olarak devreye alıyoruz. Buna ilişkin başvuruları almaya başlıyoruz.

HER BAŞVURU TİTİZLİKLE İNCELENECEK! RAMAZAN AYINDA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILMAK ÜZERE İLAVE KAYNAK SAĞLANDI

Her başvuruyu titizlikle değerlendireceğiz, SYDV'lere ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 500 milyonu aşkın ilave kaynak sağladık. 81 vilayetimizin tamamında 2 milyon 234 bin ilköğretim ve ortaöğretim öğrencimize kızlar için 75 lira, erkekler için 50 lira olmak üzere şartlı eğitim yardımı yapıyoruz. Öksüz ve yetim 41 bin öğrencimize bu yardımıyla aylık 150 bin lira olarak veriyoruz. Bizbize yeteriz Türkiyem kampanyasında toplanan para tutarı 1 milyar 800 milyon liraya yaklaştı. Hayırseverlerimizi kampanyamıza katılmaya davet ediyorum. Gelin bu rakamı 2 milyar liranın üzerine çıkararak tarihi bir dayanışma örneği gösterelim. 

CHP'NİN BAŞINI ÇEKTİĞİ BİR KESİM BOZGUNCULUK PEŞİNDE KOŞUYOR

CHP'nin başını çektiği bir kesim bozgunculuk peşinde koşuyor. Bilindiği gibi salgınla mücadele merkezi bir planlamayı ve güçlü bir koordinasyonu gerektiriyor. Başarılı netice alabilmek için uygulamanın her il , ilçe, mahalle düzeyinde bu anlayışla yürütülmesi şarttır. CHP'li belediyeler ne yapıyor? Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı'nı, İçişleri Bakanlığı'nı, Valiliği, Kaymakamlığı hiçe sayarak kendi başlarına yardım toplamaya, ekmek dağıtmaya, hastane kurmaya, benzeri işler yapmaya kalkışıyorlar. Asli işlerini yürütemeyen CHP'li belediyelerin giriştikleri bu tür faaliyetlerin amacı halka hizmet vermek değil şov yapmaktır. Özellikle İstanbul, Adana ve Mersin belediyelerinin haftasonu uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasındaki sergiledikleri tavrın başka izahı yoktur. Elbette kurallara uygun şekilde CHP'li belediyelerde var. Mersin'de büyükşehir belediyesi salgın kurallarını hiçe sayarak şov yaparken, aynı partinin Yenişehir , Mezitli belediyeleri valilikle işbirliği halinde faaliyet yürütmüştür. Bu tür girişimler, geçmişte FETÖ, PKK gibi örgütler tarafından da denenmiştir. Buradaki amacın, milletimizin takdirle takip ettiği, sağlık, gıda, ekonomik destek, sosyal yardım hizmetlerini itibarsız hale getirmek olduğu açıktır. 

Salgın sebebiyle sağlık sisteminin çökmesini, kamu güvenliğinin zaafa uğramasını , halkın sokağa dökülmesini bekleyenler umdukları olmayınca, gözlerini yapılan hizmetlere dikmişlerdir. Geçmişte Türkiye'nin terörle mücadelesini akamete uğratmak, ekonomisini yıkmak için uğratmışlardı. Şimdi de salgınla mücadele için alınan tedbirleri sabote etmeye çalışıyorlar. Ülkemizin İtalya, İspanya, Amerika gibi ciddi kayıplar veren yerler arasına girmesini bekliyorlardı. Umutlarını Uganda'ya bağlayacak kadar küçüldüler.  Bununla kalmayıp, güya kendilerince hükümetle yarışmaya kalktılar. Biz şehir hastanelerini anlatırken, fuar merkezlerini panellerle bölerek oradaki stantları sahra hastanesi diye yutturmaya kalktılar. Foyaları ortaya çıkınca biz şehir hastanelerini hiç eleştirmedik diye daha büyük bir yalana sarıldılar. 

Şehir hastanelerine yıllarca demediklerini bırakmamışlardı. Biz geliri olmayan vatandaşlarımıza, devletin yıllardır var olan sistemi üzerinden nakit yardımı yaparken, onlar hem hukuka hem inancımıza aykırı şekilde zekat toplama peşine düştüler. Zekat toplama noktasında herhangi bir engel yok, devlet bu noktada zaten bu noktada engeli koymaz. Bu noktada müracaat edilecek tek yer vardır, Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorarsanız onlar size gerekli cevabı verir.