Cumhurbaşkanı Müjdelemişti!  KYK Borcu Olan Herkesi İlgilendiriyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KYK öğrenim kredi borçlarına ilişkin çalışma yapıldığı ve geri ödemeli kreid uygulamasına son verilebileceği açıklamasının ardından borcu olan 5 milyondan fazla genç gözünü TBMM'ye çevirmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Müjdelemişti!  KYK Borcu Olan Herkesi İlgilendiriyor!

Öğrenim kredisi borçlarıyla ilgili yapılacak düzenleme için TBMM'deki bütçe görüşmelerini işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe görüşmelerinin ardından ilgili düzenlemeye dair açıklamaların geleceğini söylemişti. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre ; AK Parti kaynaklarınca aktarılan bilgilerde öğrenim kredilerinin yeniden yapılandırılmasına dair yapılacak düzenlemede öncelikle borcunu ödeyemediği için 280 bin borçlunun icra takiplerinin kaldırılacağı öğrenildi. Borcunu ödeyemeyenlere uygulanana gecikme cezası ve faizlerin silinmesinin yanı sıra borcun ana parasının ise taksitlendirileceği öğrenildi.

Ödeyecek gücü olmayanların işe girene kadar erteleme hakkına sahip olacağı düzenlemede bu süre içinde gecikme faizinin işletilmeyeceği öğrenildi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren geri ödemeli KYK kredi dönemi de sona erecek. Cumhurbaşkanının işaret ettiği gibi sadece burs ödemeleri KYK tarafından yapılacak. Burs sayısında ise artış yapılacak. Önümüzdeki dönemde burs alan öğrenci sayısının 300 ila 350 bine yükselebileceği belirtiliyor. Öğrenim kredilerinin mezun olduktan 2 sene sonra geri ödenmesi gerekiyor.

Ödenmemesi halinde gecikme faizi ve ceza uygulanıyor. Bu yüzden an itibariyle KYK borcunu ödeyemeyen 300 bine yakın genç icralık durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk açıklamaları kredi borçlarının tamamiyle silineceği algısını oluşturmuştu fakat kaynaklar bu borçların sadece faizlerinin ve cezaların silinecek şekilde düzenleneceğini belirtiyor.