Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Koronavirüs, S-400'ler, Ermenistan'ın İşlediği Savaş Suçları

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında basın mensuplarının gündeme ve bölgedeki son gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Son Dakika Açıklamaları: Koronavirüs, S-400'ler, Ermenistan'ın İşlediği Savaş Suçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de koronavirüs salgınında gelinen son noktaya ilişkin değerlendirmede bulunurken, vatandaşları tedbire uyum konusunda uyarmayı sürdürdü. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Bugün yapılan bu ateşkes anlaşması, en üst düzeyde yapılmış bir ateşkes değil. Bunun ne kadar kalıcı olacağını zaman gösterecek. Oradan Wagner gibi paralı askerlerin çekilmesi ne kadar doğrudur bunu da zaman gösterecek. En üst düzeyde yani darbeci Hafter tarafından bir temsilci ve sayın Sarraç tarafından atanan bir komutan bulunuyor.

Güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil. Azerbaycan ve Ermenistan arasında Ermeniler sözlerinde durdular mı? Orada da ateşkes adımları atıldı. Ama gece saat 00.00’da başlanacak dendiği halde gerekli adımlar atılmadı. Umarız burada ateşkes kararına uyulur.

Şu an itibariyle İstanbul korona virüs salgınında hemen hemen en önde giden illerimizden biri. Bu mücadeleyi başta medya olmak üzere yoğun bir şekilde belirtmemiz. Lazım. Maske, mesafe ve hijyene hassasiyetle sarılmamız ve dikkat etmemiz lazım.

Bir de toplu mekanlardan kaçınılması gerekiyor. Toplu mekanlarda bulunmak, buralarda virüsün çok daha seri bir şekilde yayılmasına neden oluyor. Buna kendi evlerimiz de dahil.

Mümkün olduğunca bu hassasiyeti gösterelim ki, hem şahsımıza hem de evdeki misafirlerden korunmamıza dikkat edeceğiz. Kendimize dikkat etmek noktasındayız. Sağlık Bakanımız çeşitli illeri dolaşıyor. Bugün Bursa’da illerde alınacak tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Kararlı duruşumuz batıya göre çok daha iyi bir konumda ama yeterli değil.


Sayın Aliyev’in ifadesini bir kenara koymak mümkün değil. Burada Rusya ne kadar barış için yer almayı düşünüyorsa Türkiye’de en az Rusya kadar barış için yer alamaya hakkı olduğuna inanıyorum. Şu ana kadar Minsk üçlüsü olarak alınan bir netice olmadı. Azerbaycan haklı talebini ortaya koyuyor.Diyorlar ki, Ermenistan, Rusya’yı teklif ediyorsa biz de Türkiye’yi teklif ediyoruz diyorlar. Rusya’nın şu ana kadar bu konuda olumsuz bir açıklaması yok. Şu ana kadar bir Azerbaycan-Ermenistan konusunda hem de Suriye konusunda müşterek çalışmalar içindeyiz. Libya’da da müşterek çalışmalarımız var. Umarız burada atacağımız adımlarla sorunları çözüme kavuştururuz.

Bu testler doğrudur. Yapıldı, yapılıyor. ABD’nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Biz, elimizdeki imkanların testlerini yapmayacağız da neyin testini yapacağız. Bunu da ABD’ye soracak değiliz. Birçok hafif, orta, ağır silahlar var.

Bunların içinde ABD’den aldığımız silahlar da var. Onların da testleriniz yapıyoruz. Yunanistan’da S-300’ler var ve bunları kullanıyorlar. Oraya böyle bir şeyi ABD söylüyor mu, hayır. Demek ki burada özellikle Rusya’ya ait silahların olması beyefendileri rahatsız ediyor. Biz bu konuda kararlıyız.