Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulusa Sesleniyor

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ULUSA SESLENİYOR.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ulusa Sesleniyor

CUMHURBAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Türkiye hastalığın ilk çıktığı günden beri tedbirleri alan ender ülkelerden biri. Sağlık Bakanlığımız, Ocak ayında henüz Çin'de bile ölüm vakaları yaşanmamışken bilim kurulunu oluşturmuştur. Şubat'ın ilk günü Çin'in wuhan kentindeki vatandaşlarımız ülkemize getirilmiş, karantina altına alınmıştır. Hastalığın ilk çıkış yeri olan Çin'den başlayarak hastalığın ulaştığı ülkelerle uçak seferleri hemen durdurulmuş, kara sınırlarımız kontrol altına alınmış, gerektiğinde kapatılmıştır. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızın tamamı sağlık kontrolünden geçirilmiş, durumu şüpheli görülenler karantinaya alınmıştır.

Ülkemizdeki ilk covid-19 taşıyan vatandaşımız 10 Mart'ta tespit edilmiştir. Bunu izleyen günlerde okulların tatil edilmesi, yurt dışı görevlerin ertelenmesi, insanların toplu olarak bulunduğu mekanların faaliyetlerine ara verilmesi gibi çok tedbiri seri şekilde hayata geçirdik. İlk can kaybımızı 18 Mart'ta verdik.

18 Mart'taki kapsamlı değerlendirme toplantımızın ardından 100 milyar liralık ekonomik destek programını milletimizle paylaştık. Meclisimiz gereken düzenlemeleri yaptık. İşsizlik fonunu güçlendirerek, KGF'yi güçlendirerek esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olduğumuzu gösterdik. En düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkartıp,  Ramazan bayramı ikramiye ödemesini Nisan başpına aldık. Sosyal yardımları arttıran düzenlemeleri hata geçirdik. Hastalıkla mücadele, ekonomik sonuçların telafisiyle ilgili ihtiyaç duyan tedbirleri ilan ettik. Önümüzdeki süreçte de gereken adımları atmayı sürdüreceğiz.

Kovid-19 sayısı 460 bine ölü sayısı 19 bine ulaşmıştır. Ülkemizde 53 bin vatandaşı evlerinde izlemeye, 8 bin 554 vakayı hastanalerde takibe aldık. Bunlardan 797 kişi tamamen iyileşip taburcu edildi. Kovid-19 teşhisi konunan 1872 kişinin tedavisine devam ediliyor. Tedavi altına alınan hastalarımızdan 44'ünü kaybettik. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu virüsün hasta ve yaşlılarımıza bulaşmasının tek yolu gönüllü karantina uygulamasıdır. Nitekim vefat eden hastalarımızın tamamında da kovid-19 yanında ilave rahatsızlıklar söz konusuydu.

Yaşlılarımızın hem kendileri, hem diğer insanların sağlığı için bu süreçte dışarıya çıkmadan hayatlarını evlerinde sürdürmeleri şarttır. Yaşlı büyüklerimizle ilgili hassasiyetimizin nedeni onların diğerlerine hastalık bulaştırması değil, onlara hastalık bulaşmasının önüne geçmektir. Yaşlılarımızı sevgiyle, saygıyla korumalıyız. Büyüklerimizi incitecek en küçük saygısızlığı kabul edemeyiz. 

Sağlık hizmetlerinin kapasitesi ve kalitesi konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Dünyanın en güçlü ve yaygın genel sağlık sigortasını hayata geçirmiş, en modern hastaneleri inşa etmiş, 1 milyonu aşkın sağlık personeliyle hizmet kalitesine ulaşmış bir ülke olarak bu sürece girdik.

365 bin doktor, 205 bin hemşire olmak üzere 490 bin diğer sınıflardaki sağlık personeli, 360 bin destek personeli ile dev bir sağlık ordusuna sahibiz. İlave 32 bin sağlık personeli alımı için ilgili çalışmaları başlattık. 

Sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu malzemelerde kendi kendimize yeterliyiz.

Geçmişte bu tür kriz durumlarında yardım isteyen ülke durumdaydık. 

Her türlü senaryoya karşı hazırlığımız var.

İyi bir izolasyonla hastalığın yayılma hızını 2-3 hafta içerisinde kırarak, olabilecek en az hasarla çıkacağız. Aksi takdirde daha ağır sonuçlar, daha ağır tedbirlerle karşılaşmamız kaçınılmaz.

Tüm kurumlarımızla üzerimize düşenleri yaparken, vatandaşlarımızdan destek ve anlayış bekliyoruz.

Bu hastalığın yayılmasını önleyecek tüm birimlerimiz seferberlik anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Vatandaşlarımızdan tek ricamız, önümüzdeki kritik günlerde, hastalığın yayılma zincirini kırmak için, Sağlık Bakanlığımızdan, İçişleri Bakanlığı'mızından diğer ilgili kurumlardan gelen ikazlara harfiyen uymalarıdır. Böylece en kısa sürede normal hayatımıza dönme imkanına sahip olabiliriz.

Önce insan diyerek, her vatandaşımızın canı bizim için aynı değerdedir. Bunun için evde kal Türkiye diyoruz, sosyal mesafeye dikkat edilmesini, diğer insanlarla aramıza hastalık bulaşmasına imkan tanımayacak kadar mesafe bırakılmasını istiyoruz. Ellerimizin mutlaka yıkanmasını, kolonya ile dezenfekte edilmesini istiyoruz. Yaşlılarımıza ayrı bir ihtimam gösteriyoruz.

Aziz milletim, ülke ve millet olarak bugüne kadar karşılaştığımız her sıkıntının, uğradığımız her saldırının üstesinden birliğimize, kardeşliğimize daha sıkı sarılarak geldik. İnşallah bu koronavirüs tehditini de aynı şekilde yeneceğiz.

Hiç bir düşman, milletimizin birliğinden, beraberliğinden , gücünden daha güçlü değildir. 

DETAYLAR GELİYOR SAYFAYI YENİLE