Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında Duyurdu "Çarşamba Günü Tek Tek Açıklayacağım"

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 104 amiralin gece yarısı yayımladığı bildiriyle ilgili gerçekleşen toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canlı Yayında Duyurdu "Çarşamba Günü Tek Tek Açıklayacağım"

Erdoğan, gece yarısı yayımlanan bildirinin art niyetli bir girişim olduğunu, Türkiye'nin Montrö sözleşmesine bağlı olduğunu söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bildirinin merkezinde olduğunu, bildiriyi imzalayanlar arasında CHP'liler olduğunu söyleyen Erdoğan, muhalefetin ekonomiyle ilgili eleştirilerine de değindi. Çarşamba günü, özellikle pandemi sürecinde Türkiye'nin attığı adımları bir bir açıklayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, bir tarikat evinde sarıkla görüntülenen amiralle ilgili de konuştu. Tarikat evinde sarıkla görüntülenen Amiralle ilgili de Milli Savunma Bakanlığı'nın gerekeni yapacağınıGörüntüleri tasvip etmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağlantı ve diğer konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli girişim. Geçmişi bildirilerle dolu ülkede bir gece yarısı emekli amirallerin böyle bir girişimi kabul edilemez. Bu tarz ifadeler dünyanın her yerinde demokrasiye saldırı olarak kabul edilir. Bildiri yayınlanır yayınlanmaz tüm siyasetçilerin güçlü bir duruş sergilemesini beklerdik. Tavır koyan siyasi partilere ise şükranlarımı sunuyorum. Ana muhalefet partisini bir kez daha demokrasiden yana tavır almaya çağırıyoruz.

Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi bir tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayımlamak değildir, aynı şekilde hiçbir emekli kamu görevlisinin de topluca böyle bir yola tevessül etme hakkı yoktur. Biz bu amirallerin diplomatların ve diğerlerinin son dönemde Suriye'den Libya’ya Doğu Akdeniz'den Ege'ye Kıbrıs'tan Karabağ kadar verdiğimiz mücadelelerin hiçbirinde bir araya gelerek ülkeleri için Destek Bildirisi yayınladıklarını görmedik.

Daha iyisini bulana kadar Montrö Sözleşmesi'ne bağlı kalacağız. Kanal İstanbul ile Montrö arasında kurulan bağ yanlıştır. Montrö'nün ülkemize sağladığı kazanımları önemli görüyor, daha iyisi için imkan bulana kadar bu sözleşmeye bağlılığımızı sürdürüyoruz.

Yapılan açıklamada 2 temel iddia ortaya konmaktadır. 1. Montrö anlaşmanın tartışmaya açılmasıdır. 2. basında yer alan bazı görüntülerdir.

Boğazların statüsüyle ilgili sorunların çözümü sonraki yıllara bırakılmıştır. 1936 yılında boğazlarla ilgisi olmayan devletler Montrö sözleşmesini imzaladık. Dönemin şartlarında önemli bir kazanımdır. Boğazlardaki gemi trafiğinin yer yer seyir trafiğini tehdit edecek olması da meselenin ayrı boyutudur. Bu sözleşmeyle ilgili diplomaside medyada bir çok görüş ortaya konulmuştur. Bugün de sözleşme tüm boyutlarıyla tartışmaya devam etmektedir.

AYRINTILAR GELİYOR...