Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda Konuşuyor!

CANLI : CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, BM GENEL KURULU'NDA KONUŞUYOR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu'nda Konuşuyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: BM 72. Genel Kurul Başkanı sıfatıyla geçtiğimiz yıl boyunca yürüttüğü başarılı çalışmalar nedeniyle Sn. Başkana ve Genel Kurul Başkanlığını devralan Espinoza'yı tebrik ediyorum.

FİLİSTİN'İN YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ

Bugünkü Genel Kurulu'n tüm dünya halkları için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. BM 73 yıllık geçmişinde, hiçte küçümsenmeyecek çalışmalar yürütmüştür. Zaman içinde BM'nin insanlığın barış ve refah beklentilerini karşılamaktan uzaklaştığı bir gerçektir. Özellikle güvenlik konseyi sadece veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarılarına hizmet eden, dünyanın diğer bölgelerinde yaşanan sorunlara seyirci kalan bir yapıya bürünmüştür. Geçmişte Bosna'da, Rwanda'da yakın zamanda Myanmar'da yapılan katliamlara sessiz kalınmıştır. Filistinlilere yapılan zulümlere sessiz kalmak sadece zalimlerin cesaretini arttırmaktadır. Tüm dünya arkasını dönse bile Türkiye olarak biz Filistin'in yanında olmaya, ilk kıblemiz Kudüs'ün tarihi statüsüne sahip çıkmaya devam edeceğiz.

DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR

Böyle önemli bir yapının adı sürekli başarısızlıklarla anılan bir kurum olmasına bizim gönlümüz razı gelmez. Her fırsatta BMGK başta olmak üzere BM'nin yapısında bir reforma gidilmesi gerektiğini söylüyoruz. Dünya 5'ten büyüktür derken, insanların ortak vicdanının sesi olduğumuzu inanıyoruz. Dünya artık 2. dünya savaşı sonrasının şartlarında değil. Burada 194 ülkeden temsilciler var, niçin bu 194 ülkenin tamamı BMGK 'de temsil edilir durumda olmasın. Niçin hepsi daimi olmasın? Sadece 5 üye , diğerleri malesef geçici onların da orada bir insiyatifi yoktur.

62 MİLYON KİŞİ ZORLA YERİNDEN EDİLİYORSA BURADA BİR SORUN VAR

Bugün dünyamızın siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıkların pençesinde kıvranıyor olmasının sebebi adaletsizliktir. Bugün dünyanın en zengin 62 kişisinin mal varlığı toplam nüfusun yaklaşık yarısına yani 3.6 milyar insana denk ise burada bir sorun var demektir. Dünyada 321 milyon insan çoğu gece aç bir şekilde uykuya dalarken , 671 milyon kişiye obezlik teşhisi konuyorsa burada bir sorun var demektir. Farklı coğrafyalarda 252 milyon kişi yollara düşüyor, 62 milyon kişi zorla yerinden ediliyorsa burada bir sorun var demektir. Anadolunun ortasındaki Konya'dan yaktığı Hz. Mevlana Adaleti bir şeyi yerli yerine koymak yani hakkı sahibine vermek olarak tanımlar. Gelin bu dünyada her şeyin yerli yerine konulması için BM'yi insanlığın adalet beklentisinin sözcüsü ve uygulayıcısı haline getirelim.

Hz. Mevlana'ya göre Zalim üzerine düşen görevleri yerine getirmeyen kişidir. BM'yi zulmün değil adaletin kaynağı haline getirmek istiyorsak, üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.

SURİYELİLER

Türkiye sınırları içerisinde 3.5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyon sığınmacıyı dünyada başka örneği olmayan hizmetler sunarak misafir ediyoruz. Sadece suriyeliler için 32 milyar dolar harcadık. Suriye'de daha önce emniyet altına aldığımız bölgelerdeki milyonlarca kişiye de insani yardımı yapıyoruz. Ülkemizde okula giden suriyeli öğrenci 600 binin üzerindedir. Tüm sağlık hizmetlerinden ülkemizdeki sığınmacılar ücretsiz yararlanıyor, kamplarda kalan sığınmacıların ihtiyaçlarının tamamını karşılıyoruz. Buna karşı aldığımız destek 600 milyon dolar, AB'den de fiilen verilen tutar itibariyle 1,7 milyar avro düzeyindedir. AB'nin 3 +3 milyar avro destek vaadi kullanılmamaktadır. Halbuki biz sığınmacılara verdiğimiz hizmetleri kesintisiz olarak devam ettiriyoruz. 

Türkiye sınırları içerisindeki ve ötesindeki sığınmacılar haricinde dünyanın dört bir yanında insani yardımları yapıyor. Bu yıl itibariyle Türkiye kalkınma yardımlarında 6. , insani yardımda ilk sırada yer almaktadır. Değerli delegeler genel kurulun bu yılki temasında temsil edildiği gibi dünyamızın barışçıl, eşitlikçi ve sürdürülebilir toplumlar için küresel liderliğe ihtiyacı var. Türkiye olarak BM'nin çatısı altında önemli gayretler ortaya koyduk. Barış için arabuluculuk girişimi 56 üyelik bir grupla desteklenmiştir. İspanya ile birlikte başlattığımız medeniyetler ittifakı girişimi 146 üyenin katılımıyla bir BM girişimi haline dönüştü. 

FETÖ

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimine kalkışıp insanlarımızı şehit edip, yaralayan FETÖ bir terör örgütüdür. Bunun başı nerede? bunun başı ABD'de pensilvanya'dadır. 400 dönümlük bir arazide yaşamakta, dünyanın 160 ülkesine terör ihraç ediyor. Bu örgüt faaliyetlerini diyalog, yardımlaşma, eğitim gibi kavramların arkasına saklanarak STK gibi görünmektedir. Ülkemizde 40 yıl boyunca sızıp, sonra gerçek yüzünü göstermiştir. Önce emniyet, yargı ve silahlı kuvvetlerimize sızarak ardı ardına saldırılara başlamıştır. Bu örgüt devletle birlikte siyaseti ve toplumu kontrol altına almaya kalkmıştır. Milletimizin desteğiyle FETÖ'yü ülkemizde büyük ölçüde tasfiye ettik. Bu örgütün dünyanın dört bir yanında faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Bazı ülkeler birer birer bu örgütü tespit edip, topraklarından def ediyor. Bununla birlikte dost bildiğimiz bir çok ülke bunları bize vermemekte ısrar ediyor. FETÖ terör örgütünün ABD'nin 27 eyaletinde devlet bütçesinden aldığı para 763 milyon dolardır. Bu rakama örgütün her türlü kara para aklama işine karışan kuruluşların, STK'ların gelirleri dahil değildir. Buradan tüm dünya ülkelerine açık söylüyorum FETÖ 'ye karşı harekete geçmeye davet ediyorum. 

DEVAMI GELİYOR...