Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Zorunlu Değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da Hacı Harun Ekşi Camii açılışında konuşuyor. Mahmut Ekşi tarafından yapımı tamamlanan camiinin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde  : 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Zorunlu Değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da Hacı Harun Ekşi Camii açılışında konuşuyor. Mahmut Ekşi tarafından yapımı tamamlanan camiinin açılışında konuşan AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde  : 

-Sevgili peygamberimiz şöyle buyuruyor 'Rabbimiz kim benim için dünyada bir mescid inşa ederse ben kendilerine cennette bir bina inşa ederim' diyor. Böyle buyurduğu için yüce Rabbimiz , biz de bu yolda tüm büyüklerimizi, tüm unutulmamak için atacağımız adımları hayr üzere atmamız lazım. Zira unutulmamak istiyorsak, ya bu tür eserler inşa edeceğiz, ya hayırlı evlatlar yetiştireceğiz, ya da çeşme, köprü yatırımları yapacağız. Bunlar kaldığı sürece bizde unutulmayız. 

- Bu eserler kaldığı sürece bizlerde baki olarak anılırız. 

- Ben mahmut efendiye de özellikle de teşekkür ediyoruz, sağolsunlar daha önce burada mescid ibadethane vardı, onun yerine çok daha farklı, çok daha güçlü diyebileceğim , depreme biliyorsunuz, bölgemiz biraz dayanıklılık noktasında sıkıntılı, bu noktada 2 bin 100 kişilik bir camiinin inşa edilmiş olması, ve bununla birlikte tabi burada yurt 55 yataklı yurdun bu müştemilat içerisinde bir külliye olarak olması, imam ve müezzin için lojmanların olması, çevresinin düzenlemesiyle toplamda 2370 metrekarelik alan içerisinde böyle bir eserin inşa edilmesi, mahallemize ayrı bir zenginlik, güç kattı.

-Şimdi, namazımızı kıldık camiden çıkarken, bir kardeşimiz yanımıza yaklaştı , hani bizim bir kentsel dönüşüm tezimiz var ya , buralarda kentsel dönüşüm kapsamında olan yerler. Bizim zorla, bir kentsel dönüşüm adımımız yok. Biz istiyoruz ki burada malum, depremle ilgili sıkıntı var, ama tüm mesele gönüllülük esasına dayalı olarak. Bazı müteaahhitler yüzde 60-70 alıp seni kapıya koyarım diyormuş. Siz Cumhurbaşkanının dediğini, bakanların dediğini, belediye başkanlarının dediğini dinlemiyorsunuz. Sen müteaahhite evini vermek zorunda değilsin. Böyle bir sıkıntı olduğu anda siz muhtar ve belediye başkanına durumu bildirin. Ben komşunuzum zaten , gelin bana bildirin. Bizim tüm amacımız buraları en güzel şekle nasıl getirebiliriz. Burada ne plan var ne proje var. Allah göstermesin yarın birgün buralarda bir deprem olursa, ve bu depremden sonra, hazmedemeyeceğimiz neticeler olursa ne yaparız o zaman. Kime ah edersiniz, bana ah edersiniz. Niye bu binaları planlı projeli uygun bir şekle getirmediniz diye.

-5 katlı binada var, 6 katlı binada var, onun yanında iki katlı binada var. Allah göstermesin, bir depremin faturası bize çok ağır olur.

- Her şey gönüllülük esasına dayalı (kentsel dönüşüm) . Kimseyi kovmak söz konusu değil. Anlaşmak suretiyle , belediye başkanı arkadaşlarımızın aracı olması suretiyle, çevre ve şehircilik bakanlığımızın aracılığıyla biz bu adımları atar, vatandaşımızın mağdur olmasına fırsat vermeyiz.