Coronadan Ölenler Nasıl Defnedilir? Yıkama ve Kefenleme Yapılır mı? Cenaze Namazı Kılınır mı?

Corona virüsünden ölenlerin nasıl defnedildiği , cenaze namazı kılınıp kılınmadığı , cenazenin yıkanıp yıkanmadığı ve kefenlenip kefenlenmediği araştırılıyor. İşte o detaylar.

Coronadan Ölenler Nasıl Defnedilir? Yıkama ve Kefenleme Yapılır mı? Cenaze Namazı Kılınır mı?

Coronadan ölenler nasıl defnedilecek?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, salgın hastalıklardan ölenlerin nasıl defnedildiği sorusuna yanıt verildi. 

BELİRLİ BİR VAKİT YOK

Salgın hastalıklardan ölenler için cenaze en erken zamanda kılınır. Belli bir zaman ya da namaz vakti yoktur. Bekletilmeden cenaze namazı kılınır.

KATILANLAR ARASINDA MESAFE

Sorunun cevabında şu ifadelere yer verildi:

"Salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının, olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınması tercih edilmelidir. Ayrıca hastalığın bulaşmaması için gerekli tedbirler alınmalı, bu bağlamda cenaze namazına iştirak edenler arasında yeterince mesafe bırakılmalıdır. Bu durumda birden fazla cenaze varsa hepsi için tek bir namaz kılınması yeterlidir. Hastalığı bulaştırma riski sebebiyle yetkililerce hemen defnedilmiş olan cenazenin namazı daha sonra kabrine karşı birkaç kişiyle kılınabilir."

CENAZE YIKANIR MI?

Hastalığın bulaşma riski nedeniyle cenaze yıkama işlemi de dikkatli şekilde yapılır. Cenaze yıkama için tedbirler alındıktan sonra uzaktan su tutarak  yıkanır ve kefenlenir. Açıklamada “Alınacak bütün bu tedbirlere rağmen cenaze yıkandığı ve usulünce kefenlendiği takdirde bu hastalığın başkalarına da sirayet etme tehlikesi varsa; uzaktan cenaze üzerine su tutularak veya serpilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir.

Bu uygulamanın da riskli olduğu durumlarda yetkililerin de talimatlarına uyularak koruyucu kıyafetlerle cenazeye teyemmüm aldırılır. Cenazeye teyemmüm yaptırılmasının da hastalığın bulaşması açısından riskli olduğu hallerde zaruret sebebiyle teyemmüm de terkedilir ve o haliyle namazı kılınarak defni sağlanır.

Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir.” denildi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA