Çalışanlar ve emekliler dikkat! 1 Ekim gününden sonra tamamen değişecek

Meclis'in toplanmasıyla birlikte milyonlarca vatandaş, emekli maaşlarında yapılacak düzenlemeler, ev hanımlarının emekliliği, bağ-Kur sigortalıları için erken emeklilik gibi önemli konuların tartışılmasını heyecanla bekliyor. İşte detaylar...

Çalışanlar ve emekliler dikkat! 1 Ekim gününden sonra tamamen değişecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim'den itibaren yeni yasama dönemine başlamaya hazırlanıyor. Bu yeni dönemde ekonomiyle ilgili bir dizi önemli konu masaya yatırılacak.

Ev Hanımlarına Emeklilik

Uzun bir süredir gündemde olan meselelerden biri, sigortası bulunmayan ev hanımlarının sosyal güvenceye kavuşturulması. Bu bağlamda, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak bir sistem için düzenlemeler yapılacak. Bu desteğin, Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması planlanıyor. İsteğe bağlı sigorta ile emeklilik için her ay brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim ödenecekken, bu ödemenin yüzde bin 430 lira 84 kuruşunu devlet üstlenecek. Bu sayede ev kadınları, aylık 2 bin 861 lira 68 kuruş prim ödeyerek emeklilik hakkı elde edecekler.

5 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı

Bağ-Kur sigortalılarının prim gün şartını 9.000'den 7.200'ye çekecek bir düzenleme de yakın gelecekte Meclis'e sunulacak düzenlemeler arasında yer alıyor. Özellikle küçük esnaf, bu değişiklikle 1.800 gün tasarruf edecek. Bu düzenlemeyi kullanacak küçük esnafın "10 ve altı kişi çalıştıran" olarak tanımlanabileceği belirtiliyor. Düzenlemede tarih kriterlerinin nasıl uygulanacağı merak konusu.

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ve bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaf için prim gün şartı 7.200'ye inecek. Bu durumda EYT'li esnaflar, 7.200 günü doldurduklarında emekli olabilecekler. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını tamamlamaları gerekecek.


1 EKİMDE EMEKLİLERE DÜZENLEME

ssk

Emeklilere Özel Çalışma

Meclis'e sunulacak düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacak. Bu düzenlemeler, özellikle düşük maaş alan emeklileri yakından ilgilendirecek ve emekli maaşlarının artırılmasına olanak sağlayacak.

Çalışmalarda emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış veya oransal zam yapılması gündeme gelecekken, en düşük emekli aylığı ödemelerinin artırılması da mümkün görünüyor.

Memurlara 3600 Ek Gösterge

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme, çalışmalar tamamlandığında Meclis'e taşınacak. Önceki yasalarda yer almayan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci derece kamu görevlileri, 3600 ek gösterge hakkından faydalanabilecekler. Bu düzenleme, memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını artıracak.