Çalışan anneler dikkat! O tarihe kadar başvurmayan zamlı ödeyecek: Elinizi çabuk tutun

Doğum borçlanmasına bir zam daha geleceği ve erken davranılmazsa zamlı fiyattan borçlanılacağı ifade edildi.

Çalışan anneler dikkat! O tarihe kadar başvurmayan zamlı ödeyecek: Elinizi çabuk tutun

 

Melis Elmen, sosyal güvenlik uzmanı olarak, doğum borçlanmasıyla ilgili önemli bilgileri paylaşıyor. Doğum borçlanmasına zam geleceğini ve bu nedenle başvuruda bulunmak isteyenlerin acele etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Doğum borçlanması, bir kadının doğum yaptığı tarihten itibaren iki yıl boyunca, yani 720 gün boyunca çalışmadığı süreleri parasıyla satın alabilme imkanı tanıyan bir uygulamadır. Bu süre içinde üç çocuğa kadar borçlanma yapılabilir, bu da kişinin 6 yıl erken emekli olma şansını doğurur. Özellikle EYT (Erken Emeklilik Hakkı) konusunda kadınlara önemli avantajlar sağlamış ve birçok kadının erken emekli olmasını mümkün kılmıştır. İşte detaylar...

Doğum borçlanması

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR

Bu haktan yararlanabilmek için ilk sigortalı olduğunuz tarihten sonra doğum yapmış olmanız gerekmektedir. Sigortanızın en az 5 gün süreyle devam etmiş olması ve bu süre sonrasında doğum yapmış olmanız durumunda, bu süreleri borçlanabilirsiniz. Ancak, ilk sigortalı olduğunuz tarih öncesindeki doğumları borçlanma kapsamına alamazsınız. İlk işe giriş tarihinden sonra çalışmadığınız bir dönemde bile doğum borçlanması yapabilirsiniz.

Melis Elmen, bu bilgilerle doğum borçlanması hakkında bilinçli bir şekilde hareket etmenin önemini vurgulayarak, zamdan etkilenmeden bu avantajlı haktan yararlanmanın yolunu açıklayarak, kadınları erken emeklilik fırsatından mahrum kalmamaları konusunda bilgilendiriyor. İşte diğer ayrıntılar...

para

Staj sigortasına sahip kadınlar da, ilk sigortalı olma tarihleri ile doğum yapma arasında belirli şartları yerine getirirse, doğum borçlanması yapabilirler. Bu, kadınlara daha fazla emeklilik avantajı sunan bir fırsattır. Doğum borçlanmasında, 720 gün gibi bir şart bulunmamaktadır, yani kadınlar bölük pörçük çalıştıkları dönemleri de borçlanabilirler.

Şu anda günlük 143,09 TL'ye doğum borçlanması yapmak mümkündür, ancak Melis Elmen'in uyarısına göre, Kasım-Aralık aylarından sonra zamlar gelecek. Her altı ayda bir asgari ücrette yaşanan zamlar, borçlanmalara da yansıyacaktır. Bu nedenle, doğum borçlanması düşünenlerin başvurularını aralık ayı sonuna kadar yapmaları önemlidir. Zamdan etkilenmeden önce başvuru yapmak, daha avantajlı bir borçlanma sağlayabilir.

Melis Elmen, doğum borçlanmalarının getirileri, götürleri ve maaşa katkısı konularında sosyal güvenlik uzmanlarından profesyonel destek alınmasını öneriyor. Bu, bireylerin doğru bilgilere ve en uygun seçeneklere erişmelerini sağlayarak, doğum borçlanmalarından maksimum fayda sağlamalarına yardımcı olabilir. Uzman görüşü almak, bu süreci daha şeffaf ve bilinçli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilir, böylece bireyler emeklilik planlamalarında daha iyi kararlar alabilirler.