Bu Uygulamayı Kullananlar Dikkat: Bilgileriniz Çalınıyor

Bir telefon mesajlaşma ve arama uygulaması hakkında açıklama geldi. Art arda gelen açıklamalarda uygulamanın , kullanıcıların bilgilerini çaldığı , hemen silinmesi gerektiğine yer verildi.

Bu Uygulamayı Kullananlar Dikkat: Bilgileriniz Çalınıyor

Bu uygulamayı kullananlar dikkat.

Mesajlaşma ve konuşma uygulamalarının tamamı sizin yararınıza yapılan uygulamalar değil. Birçok mesajlaşma ve arama uygulaması  kullanıcıların bilgilerini çalıyor. Bu uygulamalardan biri de kolay mesajlaşma uygulaması olarak son dönemlerde piyasaya sürülen ve çok sayıda kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılan ToTok adlı uygulama.

Casus uygulama olduğu iddia edilen bu programın , kullanıcıların bilgilerini çaldığı bildirildi. 

ABD menşeli New York Times adlı basın kuruluşu tarafından yapılan araştırmalar ,ve gizli istihbarat değerlendirmesi sonrası bu uygulamanınn BAE tarafından casusluk uygulaması olarak geliştirildiği ve bu uygulama ile binlerce kişinin bilgilerinin çalındığı bildirildi.

BAE 'nin, bu uygulamayı indiren kişilerin görüntülerini, seslerini, randevularını, ilişkilerini, hareketlerini, fotoğraflarını ve sohbetlerini izlemek için kullandıüğı ortaya çıktı. 

Birkaç ay önce piyasaya sürülen ToTok’un, Orta Doğu, Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika’da Apple ve Google uygulama dükkanı kullanıcıları tarafından milyonlarca kez indirildiği ifade ediliyor. Kullanıcılarının büyük bölümü BAE’de olsa da App Annie şirketi, ToTok’un ABD’de geçen hafta en fazla indirilen uygulamalardan biri olduğunu gösteriyor.

Konu ile ilgili yapılan incelemelerde  ToTok’un arkasındaki Breej Holding’in büyük olasılıkla BAE’li istihbarat yetkilileri, eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ve eski İsrailli askeri istihbarat görevlilerinin çalıştığı, merkezi Abu Dabi’de olan siber istihbarat ve korsanlık firması DarkMatter’ın paravan şirketi olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan değerlendirmede ToTok, DarkMatter ile bağlantılı olduğu görülen ve merkezi Abu Dabi’de bulunan veri madenciliği şirketi Pax AI ile ilişkilendiriliyor.

Pax AI’ın Avrupalı, Asyalı ve BAE’li bilim insanlarından oluşan kadrosunun, ayrıca şirketin sahibinin, daha önce Pentagon ve ABD istihbarat ajanslarıyla çalışan Silikon Vadisi firması Palantir ile iş yapan İrlandalı data bilimci Andrew Jackson olmasının, şirketler arasındaki ilişkiler konusunda şüphelere yol açtığı da ifade ediliyor. DarkMatter’ın İran, Katar ve Türkiye’de bakanlıkları, FIFA yöneticilerini, gazetecileri ve muhalifleri hedef alan korsan saldırılar düzenlediği ileri sürülüyor.

Bu incelemeler sonrası güvenlik yetkililerindne gelen art arda açıklamalar,  uygulamanın casus yazılım olduğunu doğruladı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA