BM Açıkladı: İşte Dünyada En Kaliteli Yaşama Sahip Ülkeler

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2019 yılı İnsani Gelişme Raporunu yayımladı. Dünyadaki refah eşitsizliğinin ortayaçıktığı raporda, yaşam beklentisi, eğitim düzeyi, gelir cinsiyet eşitliği gibi ölçütler dikkate alındı.

BM Açıkladı: İşte Dünyada En Kaliteli Yaşama Sahip Ülkeler

BM Açıkladı: İşte Dünyada En Kaliteli Yaşama Sahip Ülkeler

Yoksulluk ve savaşlar gibi yaşam kalitesini düşüren kriterlere yeni gereksinimlerin eklendiği görüldü. UNDP tarafından açıklanan rapora göre insani gelişmişlik endeksinde bu sene de Norveç birinci sırada yer aldı. İlk üç sırada Norveç, İsveç ve İrlanda bulunurken, 4. sırada Almanya ile Hong Kong, 5. sırada ise Avusturalya ile İzlanda yer aldı. Listede Kıbrıs 31'inci sırada bulunurken, Yunanistan 32'inci sıradaki yerini aldı.

Türkiye'nin 59'uncu sırada yer aldığı rapora göre, yaşam kalitesinin en düşük olduğu ülke Nijer, Diğer afrika ülkeleri Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Sudan, Brundi gibi ülkeler listenin sonunda yer alıyor. İnsani Gelişmişliğin 'Çok yüksek, Yüksek, Orta ve Az' olarak derecelendirildiği listede Türkiye, 62 ülkeden oluşan 'Çok yüksek insani gelişmişlik' bölümünde bulunuyor.

Türkiye'nin sıralaması ise 59 olarak açıklandı.