Bedelli Askerlikle İlgili Flaş Gelişme!

Bedelli Askerlik için 2011 yılında 30 Bin TL ödeme yapan Avukat Baran Doğan, 10 Aralık 2014 'te çıkan bedelli askerlik bedelinin 18 Bin TL olarak belilrlenmesi üzerine açtığı davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma kararı aldı.

Bedelli Askerlikle İlgili Flaş Gelişme!

Doğan, dilekçesinde kendisinden fazla alındığını söylediği 12 Bin TL tutarındaki ücretin eşitlik ilçesi çerçevesinde yasal faizi ile birlikte iadesini talep ettiğini belirtti. Hürriyet'ten Ayşegül Usta'nın haberine göre, MSB'ye başvuru yaparak fazladan alındığını belirttiği 12 bin liranın talebini isteyen Doğan'ın bu talebi sırasıyla Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve AYM'ye iletti fakat buralardan red kararı aldı.

Bunun üzerine Doğan , geçtiğimiz sene tekrar AİHM'e başvuru yaptı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğan, "2011’de bedelli askerlik uygulamasından yararlananlar Kaçak Bahis Siteleri 30 bin TL, 2014’te yararlananlar 18 bin TL ödedi. 2018’de bedelli askerlik uygulanmasından yararlanacaklar ise 15 bin TL ödeyecekler. Aleyhine AİHM’ye bireysel başvuru yaptığımız bedelli askerlik uygulamasının üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen bedel sürekli düşürülmektedir. Bu durum 2011 uygulaması ile sonraki uygulamalar arasında eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde fahiş bir fark olduğunu açık bir şekilde gösteriyor.

İdare, tüm eylem ve işlemlerinde kamu yararı kadar hukuki eşitlik ilkesini de gözetmek zorundadır. İç hukuktaki tüm yasal süreç tükendikten sonra 3 Şubat 2017’de AİHM’ye bireysel başvuru yaptık. Başvurumuzun 2 yıl içinde sonuçlanmasını bekliyoruz. AİHM’nin lehimize karar vererek fazladan alınan paranın tazminat olarak tarafımıza ödenmesine karar vereceğini düşünüyoruz" dedi.

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA