Babadan dededen miras kalanlar dikkat! Tapu hisselerinde flaş değişiklik: Artık böyle yapılacak

Miras kalan malları çocuklarına eşit olarak dağıtmayan ebeveynleri ve çocukları etkileyen önemli bir karara imza atıldığı öğrenildi.

Babadan dededen miras kalanlar dikkat! Tapu hisselerinde flaş değişiklik: Artık böyle yapılacak

Miras Kanunu'nda çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişkinin miras dengesini etkileyebileceğine ilişkin dikkate değer bir karar alınmıştır.

Türkiye'de yüksek enflasyon ve artan emlak fiyatları yeni nesillerin gayrimenkul sahibi olmasını zorlaştırırken, kardeşlerin arasındaki miras anlaşmazlıkları da yoğunlaşıyor. Milyonlarca ailedeki miras anlaşmazlıkları, bazı kardeşlerin diğerlerinden daha büyük bir pay almak için mücadele ettiği anlamına gelirken, mülkiyet önceliklerini kimin miras alma hakkına sahip olduğu konusundaki eşitsizlik de sorunu daha bir karmaşık hale getiriyor.

Anne-babaların özellikle birlikte yaşadıkları ve baktıkları çocuklarına diğerlerine göre daha fazla bir miras durumu bırakma eğiliminde oldukları bilinmektedir. Türk medeni hukukuna göre ebeveynler, mallarını diledikleri çocuğa devredebilir ve hisselerin eşitsiz dağılımının önünde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.

Babadan dededen miras kalanlar dikkat

" Ölümden sonra miras kalan mallar dava yoluyla paylaştırılabilir"

Ancak mülk sahibi ölürse miras kalan mallar çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmalıdır. Bu durumda, daha önce çocuklara miras kalan mallar ölümden sonra da yeniden dağıtılabilir. Kardeşlerden biri anne ve babasını mülkiyet almaya ikna etse bile, diğer kardeş ölüm halinde dava açarak haklarını ileri sürebilir. Bu tür davalarda zaman aşımı yoktur ve dolandırıcılıktan şüpheleniliyorsa dava asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.