Aylin Cesur: Kadına Şiddet, EYT, 3600 Ek Gösterge, Tren Kazası ve FETÖ Konularında Ortak Karar Alalım

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, İYİ Parti'nin TBMM'ye sunduğu kadınlara yönelik şiddetin araştırma önergesine ilişkin söz aldı.

Aylin Cesur: Kadına Şiddet, EYT, 3600 Ek Gösterge, Tren Kazası ve FETÖ Konularında Ortak Karar Alalım

Burada kadınlara yönelik şiddetin arttığını söyleyen Cesur, "Evet, bizdeki verilere göre -ki bunlar TÜİK verileri- tam tersine ülkemiz son on yılda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet oranlarında giderek kötüleşen, fevkalade sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Evet, bu verilere göre ülkemizde kadınların yüzde 40'ı şiddet görüyor ve bu oran her 10 kadından 4'ü şiddete maruz kalıyor anlamını taşıyor. Bu da 14 milyon kadın demek. Ülkemizde 2017 yılında 409 kadın cinayeti yaşanmış. Evet, 2008 yılında 80 olan kadın cinayeti sayısı bugün 2018 yılı başından eylül ayı sonuna kadar toplam sayı 329'u bulmuş. Geçen sene 409, dikkatinizi çekerim ve bu rakam 2008'den 2018'e kadar düzenli olarak progresif bir şekilde artma eğilimi göstermiş. 2008'den önceye ait maalesef sağlıklı veri yok. Son on yılda 2.337 kadın şiddet görerek hayatını kaybederken en çok boşanmak istedikleri ve kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldükleri sonucuyla karşı karşıyayız. World Economic Forum Global Gender GAP yani Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu 2017 Raporu'na göre 144 ülke arasında cinsiyet eşitliği açısından Türkiye 131'incilikte. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için ortalama yüzyıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olmak için de ortalama iki yüz on yedi yıl beklemesi gerekiyor bu rakamlara göre." ifadelerini kullandı.

Kadınların işsizlik oranının da erkeklerden daha fazla olduğunu söyleyen Cesur, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin de tamamen ayrı bir konu olarak ortaya çıktığını söyledi. Cesur, "Uşak'ta cinsel şiddete uğradıktan sonra öldürülen Dilek Marabi şüpheli Suat Sönmez tarafından koliye konularak ormanlık alanda bırakıldı ve orada bulundu. Diyarbakır'da 25 yaşındaki Deniz K. 15 yaşındayken zorla evlendirildiği M.S.O. tarafından, boşanmak istediği için, ateşli silahla yaralandı ve şu an yaşam mücadelesi vermekte. O kadar çok örnek var ki vakit yok. Evet, şiddet uygulayanlara uzaklaştırma gibi birçok yaptırımı düzenleyen ve kadınlara maddi yardımdan kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı Yasa etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor ama maalesef bu yasa etkin uygulanamıyor, çocuklar annesiz kalıyorlar. Bu ay içerisinde öldürülen 34 kadının 13'ünün çocuğu var maalesef. Evet, değerli milletvekilleri, ülkemizde kadınlara yönelik ayrımcılık içeren her türlü uygulamanın ortadan kaldırılması, fırsat eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemeler dâhil olmak üzere tüm önlemlerin alınması, kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve toplumsal alandaki konumlarının iyileştirilmesi temel hedefimiz olması gerekiyor. Şiddeti azaltmak ve kadınların toplum içinde sosyal refahını ve huzurun artırmak, kadının eşit yaşam standartlarını önceleyen politikalar üretmekle ancak gerçekleşebiliyor." şeklinde konuştu.

Kadın cinayetlerinden iyi hal indiriminin kaldırılması gerektiğini söyleyen İYİ Partili Cesur, milletin tamamını ilgilendiren konularda meclisteki tüm partilerin işbirliği halinde olması gerektiğini, bunun EYT olsun, emeklilerin yaşam koşulları ve maaşları olsun, 3600 ek gösterge olsun hepsi için geçerli olduğunu söyledi. Cesur, "milletimizin bizden beklediği diğer konularda, 3600 gibi, emeklilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi gibi, maaşların artırılması gibi, EYT gibi konularda ortak, hep beraber, özgürce, hür irademizle lütfen ellerimizi ona göre kaldıralım. Tekrar ellerimi göstermek istiyorum dünkü gibi." dedi.