Ayda en az 5.365 TL maaş almak için o şart kaldırıldı! Başvurular anında onaylanacak

İş dünyasının önemli isimlerinden Vedat Işıkhan, kısa çalışma ödeneği sürecindeki önemli bir değişikliği duyurarak milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişmelere işaret etti. Işıkhan, asgari prim ödeme gün sayısının yeniden belirleneceğini belirtirken, bu kararın işsizlik konusundaki etkilerini değerlendirdi. Detaylar haberimizde...

Ayda en az 5.365 TL maaş almak için o şart kaldırıldı! Başvurular anında onaylanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla faydalanabilmesi amacıyla asgari prim ödeme gün sayısında bir düzenleme yapılacağını duyurdu.

Şu an işsizlik maaşı alabilmek için son 3 sene içinde 600 gün prim ödeme şartı bulunuyor. Ancak, Meclis'e sunulacak olan yeni düzenleme ile bu şartın 450 güne düşürüleceği bildirildi.

İŞSİZLİK MAAŞINA GÜNCELLEME


Bakan Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığımıza sunuldu. İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için yurttaşlarımızın faydasına olacak adımlar atmaya devam ediyoruz. Sigortalı yurttaşlarımızın kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indiriyoruz."

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yeni düzenlemeye göre, bir çalışanın kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için son 3 yıl içerisinde 450 gün prim ödemesi gerekecek.

Ayrıca, işsizlik maaşı hesaplamasında son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40'ı esas alınacak ve bu maaşın yeni asgari ücretle kademeli olarak uygulanması bekleniyor. Buna göre, işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940 TL, en yüksek ise 15 bin 880 TL olacak.

Yapılan düzenleme ile işsizlik maaşı miktarları 2023'teki taban ve tavan tutarlardan farklılık gösterecek.