Ayasofya Camii'nde 87 yıl Sonra İlk Bayram Namazı 

24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifinde, 87 yıl sonra ilk Bayram namazı heyecanı yaşandı.

Ayasofya Camii'nde 87 yıl Sonra İlk Bayram Namazı 

Sabah namazı ve Bayram namazını kılmak isteyen binlerce vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren Ayasofya Camii'ne gelirken, koroanvirüs tedbirleri çerçevesinde cami içeirisine sınırlı kişi alındı. Vatandaşların büyük bölümü camii avlusunda sosyal mesafe kurallarına göre saf tutarken, Bayram namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, gelenek üzere minbere kılıçla çıkarak, burada İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulüme ilişkin konuştu. 

Erbaş, "Bayramlar, bizi biz yapan, yüreklerimizi bütünleştiren, kardeşliğimizi pekiştiren müstesna zamanlardır. Rabb'imizin 'Müminler, ancak kardeştir' ilahi fermanıyla bildirdiği İslam kardeşliğinin yeryüzünün her yerinde derinden hissedildiği muazzam bir vahdet sahnesidir. Ancak bugün acı, hüzün ve gözyaşının kuşattığı dünyamızda bayramlarımız da biraz mahzun geçmektedir. Zira Doğu Türkistan'dan Yemen'e, Arakan'dan Suriye'ye İslam coğrafyasının mazlum beldelerinden yükselen feryatlar kalbimizi derinden yaralamaktadır. Bilhassa Ramazan günlerinde bile saldırgan tavrından vazgeçmeyen İsrail'in, mukaddes belde Kudüs'ü ve ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı işgal girişimi tüm müminleri büyük bir hüzne ve acıya gark etmektedir. Zira barbarca bir tavırla Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara saldırılmakta, Mescidin harimiismeti ihlal edilmekte ve Peygamberlerin hatırasına hayasızca müdahale edilmektedir. Dinlerin, dillerin, kültürlerin, medeniyetlerin sembol şehri talan edilmektedir. Masum Filistinli kardeşlerimiz zorla evlerinden çıkarılmakta, katliamlara maruz kalmaktadır. Dolayısıyla Filistin ve Mescid-i Aksa tamamen özgür oluncaya kadar her bayram hüzünle geçecektir" ifadelerini kullandı. 

Ayasofya Camii'ndeki Bayram namazına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Yerlikaya ve Fatih Belediye Başkanı Turan da katıldı.