Atina İle Gerilim Yükseliyor Türkiye’de Resti Çekti

Yunanistan'ın ev sahipliğinde yapılacak Tatbikatı öncesinde Türkiye'yi hedef alan yaklaşımlar nedeniyle Türk Hava Kuvvetleri tatbikattan çekildiğini açıkladı.

Atina İle Gerilim Yükseliyor Türkiye’de Resti Çekti

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim artıyor. Türk Hava Kuvvetleri, Yunanistan’ın ev sahipliğinde yapacağı ‘Tiger Meet’ tatbikatından çekilme kararı aldı.

Katılımcı ülkelerin çağrı adı ‘Tiger’ (Kaplan) olan filoları arasındaki dayanışmayı ön plana çıkarmak amacıyla her yıl farklı ülkede ‘Tiger Meet’ adı altında tatbikat gerçekleştiriliyor

Her tatbikat öncesi faaliyetlerin icrasına yönelik ev sahibi ülke tarafından teknik düzenleme hazırlanıyor. Yunanistan, tatbikat öncesi faaliyetlerin icrasına yönelik ev sahibi ülke tarafından hazırlanan teknik düzenlemenin bu yılki metninde Türkiye'yi hedef aldı. Metinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularını istismar eden bir yaklaşımla ilaveler yapıldığı tespit edildi.

Kasıtlı olarak yapılan bu ilavelere yönelik Hava Kuvvetleri Komutanlığı uluslararası hukuka aykırı yazımlar içeren teknik düzenlemenin değiştirilmesini istedi. Türkiye’nin ısrarlı talepleri Yunanistan tarafından kabul görmedi.

Bu doğrultuda Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının tatbikata katılmamasına yönelik 22 Nisan’da alınan kararın Yunan makamlarına iletilmek üzere gönderildiği öğrenildi.

Güvenlik kaynakları, konuya ilişkin “Türkiye’nin tüm girişimleri ve uzlaşmacı çabalarına rağmen, komşusunun ülkesindeki bir tatbikata katılmasına dahi tahammül edemeyen Yunanistan, tatbikatı hem dostluk ve birlikte çalışabilirlik amacından uzaklaştırmış, hem de Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerine karşı kullanmaya çalışmıştır” dedi.