Atatürk'ün Diyarbakır'a Özel Ziyareti 86. Yıl Kutlamalarıyla Coşkuyla Anıldı!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Diyarbakır'a yaptığı tarihi ziyaretin 86. yıl dönümü, Yenişehir Kaymakamlığı tarafından düzenlenen özel törenle kutlandı.

Atatürk'ün Diyarbakır'a Özel Ziyareti 86. Yıl Kutlamalarıyla Coşkuyla Anıldı!

15 Kasım 1937'de gerçekleşen bu anlamlı ziyaret, Diyarbakır Garı'nda canlandırılan karşılama töreniyle anıldı. Törene; Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak, 7. Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Burak Şengül, Anadolu Ölümsüz Kahramanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Büyükburç, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube Başkanı Şahin Aslan, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katıldı.

ataturkun-diyarbakira-gelisinin-86n-son-gelisme-ece3-scaled.jpg

Tören, Atatürk'ün Diyarbakır'a trenle gelişi ve karşılanması etkileyici bir şekilde canlandırıldı. Ayrıca, halk oyunları sergilendi ve duygusal şiirler okundu. Kaymakam Asım Solak, gaziler tarafından hediye edilen Türk bayrağını alarak duygusal anlar yaşadı. Aynı zamanda, Kaymakam Solak, Diyarbakır halkının Atatürk'e fahri hemşerilik unvanını layık gördüğünü vurgulayarak şunları dile getirdi: "Ticaret, kültür ve medeniyetin başkenti olan Diyarbakır, birçok devlet adamını, şairi ve farklı medeniyetlerden birçok önemli insanı ağırlamıştır. Bu ziyaretçiler arasında, Diyarbakır halkının gönül bağıyla sahiplendiği Mustafa Kemal Atatürk de bulunmaktadır."

Atatürk'ün Unutulmaz Sözleri

Kaymakam Solak'ın konuşmasında Atatürk'ün Diyarbakır'daki sözlerine vurgu yapıldı. "Atatürk, Diyarbakır ve halkına büyük bir sevgi ve bağlılık hissettiğini her zaman dile getirmiştir. 15 Kasım 1937'de burada, ülkemizin her köşesinde olduğu gibi, Diyarbakır'da da coşku ve sevgiyle karşılanmıştır. Milli mücadele döneminde yaşanan fedakarlıklarla, Diyarbakır halkı Atatürk'ü yalnız bırakmamıştır. Cumhuriyet döneminde de aynı duyarlılıkla davranan halk, bu büyük lideri ağırlamanın gururunu yaşamıştır. Atatürk, 86 yıl önce Halk Evi'nde yaptığı konuşmada şunları söylemiştir: '20 yıl sonra tekrar Diyarbakır'dayım. Beşeriyetin medeni bir halkı olan sizlerin arasında bulunmak, benim için büyük bir zevk ve mutluluktur.' Atamızın bu sözleriyle Diyarbakırlılar, ona olan minnettarlıklarını dile getirmişlerdir. Diyarbakır halkı, ilke ve inkılaplarının takipçisi olarak çağdaş bir Türkiye için birlik içinde hareket etmeye devam etmektedir."