Asya’da Yeni Bir Çatışma Alevlendi:Kırgızistan ve Tacikistan

1991 yılında başlayan bağımsızlıklarla birlikte Orta Asya’da çatışmalar halen devam ediyor. 30 yıldır bu ülkelerde sınır sorunları ortaya çıkıyor. Çözüm noktasında ise 30 yıldır hiçbir şekilde adım atılmamışa benziyor. Bu durumlara bağlı olarak Asya’da son olarak Tacikistan ile Kırgızistan çatışması ortaya çıktı.

Asya’da Yeni Bir Çatışma Alevlendi:Kırgızistan ve Tacikistan

Çıkan çatışmalarda bugüne kadar 40’dan fazla kişi yaralandı. Yetkililerden gelen açıklamalara bakıldığında ise ölenlerinde olabileceği belirtiliyor.

Çatışmalara Sebebiyet Veren Fergana Vadisi
Asya’nın en güçlü üç ülkesi içerisinde yer alan Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasındaki en büyük sorun sınırlar olduğu biliniyor. Bu üç ülkenin sınırları ise Fergana Vadisi noktasında kesişiyor. Bu vadi içerisindeki sorunların temelleri ise su kaynakları ile birlikte yaylaların hangi ülke nezdinde kullanılacağı olarak belirtiliyor.

İki ülke arasında Fergana Vadisi yüzünden çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin öldürüldüğü ve binlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Bölge açısından son derece önemli bir konumu olan Fergana Vadisi noktasında hiçbir ülke avantajını kaybetmek istemiyor. Bununla birlikte de 30 yıldır bu sorun çözüme kavuşmuyor.