Aşılamada Son Durum! Türkiye'de Kaç Kişi Aşılandı?

Türkiye'de tam kapanma süreci sona ererken, aşılama takvimi de ilerliyor. Türkiye genelinde toplam uygulanan aşı sayısı 15 Mayıs 2021 saat 13.42 itibariyle 25 milyon 695 bin 340'a çıkarken, 1. doz uygulanan vatandaşların sayısı 14 milyon 900 bin 555 olurken, 2 doz aşı uygulanan kişilerin sayısı 10 milyon 794 bin 785 olarak kayıtlara geçti.

Aşılamada Son Durum! Türkiye'de Kaç Kişi Aşılandı?

Sağlık Bakanlığı'nca paylaşılan verilere göre, Türkiye'de koronavirüs aşısı konusunda İstanbul başı çekerken (4 milyon 245 bin 511) , Ankara'da 2 milyon 80 binin üzerinde aşı, İzmir'de 1.757 milyon doz koronavirüs aşısı uygulandı.Bursa'da koronavirüs aşısı uygulama sayısı 1 milyona yaklaşırken, Antalya'da bu sayı 900 bine ulaştı.

Koronavirüs aşısının iki dozunu da yaptıranlar için maske ve mesafe kurallarının ABD'deki gibi esnetilip esnetilmeyeceği ise merak konusu haline gelmiş durumda. ABD'de ne olmuştu? 

Aşılama konusuna ağırlık veren ABD'de koronavirüs aşısının her iki dozunu da yaptıranlara maske zorunluluğu dış mekanlarda kaldırılıyor.

İç mekanların çoğunda da ilgili zorunluluk kaldırılmaya başlandı. Sosyal mesafe kuralı ise koronavirüs aşısı yaptıranlar için uygulanmayacak. ABD'de bazı eyaletlerde 12 yaş üstü aşılama da hız kazanmış vaziyette. Çocuklarını aşılatmak istemeyen ailelerin teşvikine de hız verilmiş vaziyette.

Amerika'da aşı olanlara maske zorunluluğu kalkıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi aşı olanlar için yeni kararları açıkladı. Buna göre koronvirüs aşısının her iki dozunu da olanlar dış mekanlarda maske takma zorunluluğundan muaf tutulacaklar, ilgili kuralın bir çok iç mekanda da geçerli olacağı öğrenildi. Sosyal mesafe kuralı da koronavirüs aşısı yaptıranlara uygulanmayacak.Tren, uçak, havalimanları ve hastaneler gibi mekanlarda ise maske tavsiyeleri devam ediyor. ABD'de bazı eyaletlerde 12 yaş üstü aşılama çalışmalarına da başlandı. Bazı eyaletlerde aileler çocuklarını aşılatırken, bazı eyaletlerde ise aşılama için teşvikler başlatıldı.

Ohio eyaletinde aşı olan gençler arasından çekiliş yapılacağı ve bu çekilişi kazananlara devlet üniversitesinde 5 yıl tam burs verileceği kaydedildi.  ABD'de nüfusun yüzde 46'dan fazlası en az 1 doz aşı oldu. Tamamen aşılananların oranı ise %35'in üzerinde. İlgili oran 117 milyon ABD vatandaşına denk düşüyor.