68 Yaşında Üniversite Öğrencisi oldu!

68 yaşındaki Ayşen Arda İşçi, köyde cep telefonuyla online derslerini takip ederek üniversite eğitimine devam ediyor.

68 Yaşında Üniversite Öğrencisi oldu!

68 yaşındaki Ayşen Arda İşçi, Kars'ın Selim ilçesinde yaşayan, 2 çocuk ve 3 torunu olan bir kadın. Kendisine "Ayşen Teyze" denilen İşçi, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisans eğitimine devam ediyor. İşçi, köydeki evinde cep telefonuyla derslerini online olarak takip ediyor ve köylüler tarafından takdirle anılıyor. Amacı, eğitimini tamamlayarak bir diploma almaktır.

İstanbul Bakırköy'de doğan Ayşen Arda İşçi, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra eşiyle birlikte emeklilik sonrası 15 yıl önce Kars'ın Selim ilçesine bağlı Cavlak köyüne yerleşti. 2017 yılında başladığı açık öğretim lisesini başarıyla tamamladıktan sonra 2020 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdi ve Kars Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne kabul edildi.

Pandemi nedeniyle 1. ve 2. sınıfı uzaktan eğitimle tamamlayan İşçi, 3. sınıfta okurken Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından tekrar uzaktan eğitim almaya başladı. Ev işlerini yaparken derslerini de takip eden İşçi, köy halkının "Ayşen Teyze" diye adlandırdığı bir odada oturarak online derslerini dikkatle izliyor. Kendine bir sıra yaparak minderine oturan İşçi, kulaklık takarak dersleri dinliyor ve notlarını defterine alıyor.

Ayşen İşçi, Selim ilçesine bağlı Cavlak köyünde uzun süredir yaşadığını ve açık liseyi bitirdikten sonra 65 yaşında üniversite sınavını kazandığını ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü okumaya başladığını belirtti. 68 yaşında 3. sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen İşçi, "Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkileri okumayı çok istiyordum. Sınavda aldığım puanla bu bölüme girmeyi başardım. İnsan bu yaşında da her şeyi yapabilir, okumanın yaşı yoktur. 'Hayat bir şekilde devam ediyor' demek bana göre uygun olmayan bir sözdür." dedi.

İşçi, hedefinin genç yaşta evlenen kızlara örnek olmak olduğunu belirtti. Ayrıca, birçok genç kızı açık liseye kaydettirdiğini ve ülkenin ileri gitmesi için genç ve dinamik beyinlerin, özellikle de kız çocuklarının eğitiminin önemli olduğuna inandığını dile getirdi. İşçi, "Hayat bana yılmamayı öğretti. Yılmak, yorulmak, mücadeleden vazgeçmek benim prensiplerime aykırı. Şu anda okulumu bitirmek istiyorum. Diplomamı almak istiyorum. Daha sonraki hedeflerimden vazgeçsem bile rol model olmaya devam edeceğim." şeklinde konuştu.