59 Yıl Aradan Sonra Jüpiter'i Bu Akşam Çıplak Gözle Görmeye Hazır Mısınız?

Bugün Jüpiter, 59 yıl aradan sonra Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirecek ve bu akşam gökyüzü gözlemcileri için adeta görsel bir şölen oluşturacak. Güneş sisteminin gaz devi gezegeni Jüpiter, en yakın konumunu bu akşam belirleyecek. İzlemek isteyenlerin ise teleskopa ihtiyacı kalmayacak. Dahası Jüpiter, karşı konumda bulunacak. Yani Güneş, batıda batarken gökyüzünde doğu tarafında yükselecek, bu durum ise güneş sisteminin en büyük gezegeni olma özelliğini taşıyan bu gezegenin akşam saatlerinde gör

59 Yıl Aradan Sonra Jüpiter'i Bu Akşam Çıplak Gözle Görmeye Hazır Mısınız?

Dünya ile Jüpiter, dairesel yörüngeden ziyade eliptik yörüngeleri takip etmekte ve birbirlerinin yanından geçme mesafeleri zamanla değişiklik göstermektedir.

Bu Akşam Çıplak Gözle Görülecek Jüpiter, Aslında 591 Milyon KM Uzaklıkta Olacak 
Jüpiter, yörüngesi boyunca dünyadan en uzak noktada bulunurken iki gezegeni birbirinden ayıran yaklaşık olarak 966 milyon kilometreye kıyasla, bu akşam dünyanın yaklaşık olarak 591 milyon kilometre yakınına gelecek.


1963'ten Beri İlk Defa Bu Akşam Görülecek 

NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi Araştırma Astrofizikçisi Adam Kobelski tarafından yapılan açıklamada, 'Ay’ın haricinde, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı’ ifadesi kullanıldı. 


Her ne kadar da Jüpiter, 13 ayda bir karşı konuma geçiş yapsa da NASA'nın blog yazısına baktığımızda en son 1963 tarihinde dünyaya bu kadar yaklaşmıştı. Jüpiter, karşı konumda bulunurken dünyanın bu kadar yakınından nadiren geçmektedir. Parlak ve nispeten yakın Jüpiter'i yakalamayı bekleyenler ise bugün, gün batımının etrafındaki doğu ufkuna bakabilir bütün bu günlerde gezegenin çapak gözle görülmesi mümkün olacak.


1963'ten beri yani bundan 59 yıl önce dünyadan en yakın görülebilen Jüpiter'i görmek isteyenler bu akşam gün batımında doğu tarafına baktıklarında çıplak gözle Jüpiter'i göre bilecekler.