550 Bin Sözleşmeli ve 90 Bin Taşeron Kadroya Nasıl Geçecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün akşam katıldığı programda sözleşmeli ve taşeron işçiler ile ilgili düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Peki bunlar kadroya nasıl geçecek?

550 Bin Sözleşmeli ve 90 Bin Taşeron Kadroya Nasıl Geçecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuk olduğu TRT Haber özel yayınında "Kadroya giremeyen 90 bin işçinin problemlerini kasım ayında ya da daha erken çözmüş olacağız" dedi.

"Kamuda bu kadar çok sözleşme türü olmaması lazım"

Bakan Bilgin sözleşmeli personel konusu hakkında şu ifadeleri kullandı.

‘’Kamuda sözleşmeli çalışanlar hakkında bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu kadar çok sözleşme türü olmaması lazım. Biz onu kısaca şöyle yapacağız. 657... Evet, devletin temel işlevlerini yürüten bir kadroya ihtiyacı vardır. Bunun nitelikleri bellidir. Kanunla, hukukla bizim mevzuatımız bunu çok kapsamlı bir şekilde düzenlemiştir. İkincisi çok özel bir durum olabilir. Mesela, nükleer enerji Türkiye'de yoktu, değil mi? Türkiye, tarihinde ilk defa nükleer santral kuruyor. Burada çalışacak uzmanlara, mühendislere veya teknik adamlara, bilim adamlarına ihtiyaç olacak. Fakat bunların ayrı bir piyasası var. Ücret ve çalışma ilişkilerine dayanan yeni bir şey var. Daha önce onu biz tecrübe etmemişiz. Dolayısıyla biz bunları özel bir çalışma statüsüyle yani özel bir sözleşmeyle, yeni bir çalışma ilişkisi olarak başlatabiliriz. Bu çok özel olanlara özel bir sözleşme modelini saklı tutmak lazım. İkinci bir model de yazılımcılar, yeni çalışma ilişkileri içerisinde yer alabilecek uzmanlar var, işte finansçılar vesaire. Bunlar mevcut kamu ücretleriyle çalışmıyorlar. Bizde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında eleman alıyoruz. Mevcut ücretlerimizle bunları bulamıyoruz. Bunları özel bir sözleşme yaparak çalıştırıyoruz. Belli şartları var onların. İşte KİT'lerde bunlara ihtiyaç var. Diyelim ki MKE'nin ya da benzeri kuruluşların. Bunları da tutabiliriz. Ama bunun dışındaki bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Onların sosyal haklarını standardize edeceğiz, iş güvencesi olacak, kamu görevlilerinin bütün haklarını onlara vereceğiz, onlara kadro tahsis edeceğiz. Çalışmamız bu kapsamda ve bunların sayısı yaklaşık 550 bin kişi civarında. Bu çalışmayı tahmin ediyorum ki bu ay sonunda bitireceğiz.’’

Taşeron işçiler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Bilgin, ‘’Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi konusunda geçtiğimiz yıllarda hükümetimiz önemli bir reforma imza attı. Yaklaşık 1 milyon işçiye kadro verildi. O zamanlarda 90 bin işçi bu fırsattan istifade edemedi. Onların problemlerini kasım ayında ya da daha erken çözmüş olacağız’’ ifadelerine yer verdi.

Peki Kadroya Geçişi Nasıl Olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bugün Memur-Sen’le saat 13.30’da bu konu hakkında toplantı yapılacak. Toplantıda da Memur-Sen yönetiminin sözleşmelilere kadro konusunda rapor sunacağı ve bu konudaki taleplerini dile getireceği belirtiliyor.

Kadroya geçiş konusunda uzmanlar tarafından iki taslağın öne çıktığı belirtiliyor.

1. Taslak

- Üç yılını dolduran sözleşmeliler kadroya geçecek

- Üç yıldan az olanlar ise tamamladıklarında kadroya geçecek

2. Taslak

- Süreli süresiz herkesin kadroya geçişi söz konusu

- Üç yıl kuralına bakılmadan otomatik kadro imkanı

Tabi bunlar şuan ifade edilen görüşler. Bugün yapılacak toplantıda konunun ayrıntılarının daha net bir şekilde gündeme gelmesi bekleniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /