29 Nisan'a Dikkat Çekiliyordu! Dünyanın Çekim Etkisinden Etkilenmesi Beklenen En Büyük Asteroid Ama...

Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, 29 Nisan 2020 tarihinde dev bir asteroid'in dünyaya çarpacağına yönelik iddialara açıklık getirdi.

29 Nisan'a Dikkat Çekiliyordu! Dünyanın Çekim Etkisinden Etkilenmesi Beklenen En Büyük Asteroid Ama...

Merak edilecek bir durum olmadığını, yapılan hesapların söz konusu asteroidin dünyaya çarpma olasılığını barındırmadığını söyleyen Prof. Dr. Küçük, asteroidin yakından geçeceğini söyledi.  Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Astrofizik Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Küçük, asteroidler hakkında bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu, asteoridlerin meteorlarla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Küçük, asteroidlerin Mars ile Jüpiter arasında yer alan irili ufaklı nesneler olduğuna dikkat çekerek, "Bunlardan bazıları potansiyel olarak dünya yörüngesine yaklaştıkları için dünyaya düşme tehlikesi gösterdiklerinden önem arz ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Dünyaya çarpacağı iddia edilen 998OR2 isimli asteoridin ilk olarak 1998 yılında keşfedildiğini 2-4 kilometre genişliğinde bir asteroid olduğunu söyleyen Küçük, 29 Nisan 2020'de dünyaya 6.3 milyon kilometre yani dünya-ay arası mesafenin 16.4 katı uzaklıktan söz konusu asteroidin geçeceğini söyledi. Küçük, "Saatte yaklaşık 31 bin kilometre süratle geçmesi tahmin ediliyor. Gezegenimize çarpacak mı, çarpmayacak mı? Bunlar potansiyel tehlikeli arz eden asteroidler sınıfında olduğu için merak ediliyor. Ama merak edilecek bir şey yok. Yapılan hesaplar gösterdi ki bunun dünyaya çarpma olasılığı yok.Sadece yakınından geçecek. Yapılan hesaplamalar bunu ortaya koydu.Önümüzdeki 2 ay içinde dünyanın çekim etkisinden etkilenmesi beklenen en büyük asteroid. Ancak şimdiye kadar gözlenen asteroidlerin en büyüğü değil." dedi.