26 Mesleğe Daha Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Oldu (Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Nereden Alınır?)

26 mesleğe daha mesleki yeterlilik belgesi şartı geldi. Peki mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Nerelerden alınır? İşte detaylar.

26 Mesleğe Daha Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Oldu (Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Nereden Alınır?)

Son dakika haberi: 26 mesleğe daha mesleki yeterlilik belgesi şartı getirildi. 

Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk 26 mesleğe daha getirilen zorunlulukla ilgili açıklamalarda bulundu.

26 meslekle birlikte bugüne kadar belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısının 143’e yükseltildiğini belirten Bakan Selçuk açıklamasında şunları söyledi:

“Aralarında taşlama tezgah işçisi, haddeci, iplik operatörü, tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı, deri işlenti operatörü, liman forklift operatörü, yüksek gerilim montaj ve teçhizat test elamanının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde işveren veya işveren vekiline tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacaktır. Bu bakımdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlı olması gereklidir.”

Mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretlerinin de hükümet tarafından karşılandığını kaydeden Bakan Selçuk şunları söyledi:

 “Bu teşvik ile birlikte çalışan ve işverenlerimize ilave mali yük getirmeden çalışanlarının bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirmesi olanağı sağlıyoruz. Bu çerçevede 718 bin 668’i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 adet MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verdik.”

12 AY SONRASINA DİKKAT

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunda tebliğ yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra belgesiz kişiler çalıştırılamıyor.

Tebliğlerde yer alan mesleklerde çalışan kişilerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, ustalık belgesi veya mesleki ve teknik eğitim programlarından (meslek lisesi) ilgili alan ve dallardan alınmış diplomaya sahip olmaları gerekiyor. Bu üç belge dışında yer alan belgeler belge zorunluluğu kapsamında çalışma şartını karşılamıyor.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VEREN KURULUŞLAR

Mesleki yeterlilik belgesi veren kuruluşlar için aşağıdaki linke gidin.  

https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_kurulus_ara&view=kurulus_ara