2000 sonrası işe girenlere piyango vurdu! 44-45-46 yaş ile emeklilikte bu şartlara dikkat

45 yaşında emekli olunabilir mi? Emeklilikte yıpranma payı nedir? Ayrıntılar haberimizde...

2000 sonrası işe girenlere piyango vurdu! 44-45-46 yaş ile emeklilikte bu şartlara dikkat

Yıpranma hakkından yararlanarak bazı meslek gruplarında çalışan vatandaşlarımızın 45 yaşında emekli olma imkanı doğdu. Yıpranma hakkı olarak bilinen bu uygulama sayesinde zorlu çalışma koşullarında çalışan işçilerin ve memurların emeklilik yaşı esnek hale getirildi.

Yıpranma hakkı, her 360 gün çalışma karşılığında ekstra hizmet süresi kazanılmasını sağlıyor. Verilen bu ek hizmet süresi en fazla 5 yıla kadar olabiliyor. Aldığı ek hizmet süresinin 3 yılı da emeklilik için gereken yaştan düşülüyor. Böylece bazı meslek grupları 45 yaşında emekli olabiliyor.

emeklilikte yıpranma payı

Bu uygulamadan yararlanabilecek meslek kolları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirleniyor. Maden ocakları, yer altı işleri, demiryolu işçileri gibi ağır ve riskli 45 farklı meslek dalında çalışanlar erken emekli olabilecek. Ayrıca emniyet ve silahlı kuvvetler personeli de 8 yıla kadar ek hizmet süresi kazanabiliyor.

Yıpranma hakkı sayesinde zorlu çalışma şartlarında emek veren vatandaşlarımız, hak ettikleri dinlenme süresine daha erken kavuşabilecek. Bu uygulama aynı zamanda iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı olacak.