20 gün içinde başvurabilirsiniz! Nüfus Müdürlüklerinde ücretsiz

Son 20 gün! 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Ehliyetiniz ve T.C Kimlik kartınız artık bir arada! İşte detaylar.

20 gün içinde başvurabilirsiniz! Nüfus Müdürlüklerinde ücretsiz

Artık hem ehliyetinizi hem de TC kimlik cüzdanınızda taşımanıza gerek yok. Artık iki kartı bağlamak mümkün. Bunun için nüfus müdürlüğünden randevu almanız yeterlidir. Kimlik kartının ehliyetle nasıl birleştirildiğini de merak konusu oldu.

kimlik

Milyonlarca vatandaş, önerilen kimlik ve ehliyet birleşiminin ayrıntılarıyla ilgileniyor. Kimlik kartını ve sürücü belgesini tek kartta birleştirmek isteyenler, birleştirme randevusunu nasıl ve nerede alabileceklerini araştırıyor.

1 Ocak 2017 tarihinde İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla sürücü belgesi, nüfus cüzdanı ve pasaportun değiştirilmesi kararı yürürlüğe girdi. Şimdi ise bakanlığın 21 Eylül 2020'de sunduğu bir diğer yenilik olan ehliyetin nüfus cüzdanına entegre edilmesi gündemde.

Yeni uygulamayla birlikte kişilerin kimlik kartı ile ehliyetini ayrı ayrı taşımalarına gerek kalmadı. Dünyadaki ilk ve tek uygulama 'Hayat Kimliğinle Kolay' uygulama sayesinde yeni nesil ehliyet, kimlik kartlarındaki çiplere entegre ediliyor.

Sonuç olarak vatandaşların artık direksiyon başında ehliyetlerini bulundurmaya gerek yok. İlçe nüfus müdürlüğüne başvuran vatandaşlar, ehliyetlerini kimlik kartlarına aktararak, rahatlıkla yanlarına tek kart alabiliyor.

ehliyet

Sürücü belgesi de nüfus cüzdanı ile aynı şekilde yenilenir. Yeni kimlik ve yeni ehliyet sahibi vatandaşların yeniden birleşme için belge ibraz etmesine gerek yok. Nüfus müdürlüğüne giderken her iki kartı da yanlarında getirmeleri yeterli.

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü randevu al sayfasına gidin. Ehliyeti, TC kimlik kartına ekle butonuna tıklayın. Görüntülenen ekranı onaylayın. Kişisel bilgilerinizi girin. Bir şehir ve bölge seçin. Randevunun alındığı kişiyi seçin. Randevu saatinizi seçin.

Yeni bir kimlik kartınız ve yeni bir sürücü belgeniz varsa, kimlik kartı ile ehliyetin birleştirilmesi için herhangi bir belgeye gerek yoktur. Yetkiliye yeni kimlik kartı ve yeni ehliyet verildiğinde birleşme gerçekleşir. Birleşik kimlik birkaç gün içinde adresinize gönderilecektir.

Eski ehliyet yeni kimlikle birleştirilemeyeceği için öncelikle yeni ehliyet alınması gerekmektedir. Birleştirme ücreti yok ancak yeni ehliyet almak için 15 TL ödemeniz gerekiyor. Bu ücret vergi dairesine, internet üzerinden veya bankaya ödenebilir.

Hem ehliyet hem de nüfus cüzdanı eski ise öncelikle yeni kimlik başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. 37 TL ücretin ödendiğini gösteren belge ve son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ile randevu saatinde nüfus müdürlüğüne gitmeniz halinde yeni kimlik talebinde bulunabilirsiniz. Bundan sonra kimlik ve ehliyet birleştirilebilir.

kimlik

İçişleri Bakanlığı eski kimlik kartının son geçerlilik süresi 31 Aralık 2023'tür. Yeni kimlik kartı başvuruları için son tarih olarak 2024 yılının son tarih olduğu belirlendi. Açıklanan tarihe kadar yeni kimlik kartı türüne başvurmayan kişilere ceza uygulanacağı belirlendi. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesine göre, kimlik değişikliği için sürenin 31 Aralık 2023'te sona ermesi bekleniyor. Yeni tip akıllı kartların yanı sıra sürücü belgelerinin yenilenmesi için de net bir süre verildi. Bu nedenle ehliyet yenileme için son tarih 31 Aralık 2024 'tür.