1999 yılından sonra işe girenler oh çekecek! Bakanlık yılların sorununu tak diye çözdü

O tarih sonrasında işe girenlere müjdeli haber gelirken bakanlık yılların sorununu tek seferde çözdü. 1999, 2000 ve 2008 sigorta girişlere çalışma başlatılırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konu hakkında açıklamalarda bulundu.

1999 yılından sonra işe girenler oh çekecek! Bakanlık yılların sorununu tak diye çözdü

Bağkur emekliliklerinde şartları ve prim gün sayısı üzerinde değişiklik yapılırken Bakan Işıkhan, geçtiğimiz günlerde Bağkur 9 bin güne prim gün sayısını 7200 güne düşürme kararı verilirken açıklamalar yapıldı. Meclis'ten geçip geçmediği sorlarına yanıt aranırken formüller tek tek sıralandı. 2000 sonrası kademeli emeklilik, bağkur prim eşitlemelerinde son durum haberimizde yer almaktadır.

MALULEN EMEKLİLİK KOŞULLARI
-Çalışan kişinin en az 10 yıldır sigortalı olması
-1800 günlük prim ödemesinin olması
-İş gücü kaybının ödemesinin gerçekleşmesi yeterli görülür.
-Raporun SGK onaylı olması
-Malulen emeklilik için 4A sınıfında yer alan çalışanların işten ayrılması
-4B çalışanların ticari faaliyetlerin sonlandırılması
-4C sınıfında bulunan çalışanların görevden ayrılması.
malulen emeklilik
MALULEN EMEKLİLİĞİ KAPSAYAN HASTALIKLAR
Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan hastalıkların çoğu malulen emekli olmak için yeterli görülür. değerlendirme üzerine önemli olan hastalığın ismi ve türünden ziyada iş gücünün kayıp oranıdır. Görme bozukluğu yaşayan çok sayıda çalışan yer alırken hepsi malulen emekli olamaz. Malulen emekli olabilmek için görme kusurlarının iş verimini en az yüzde 60 oranında düşürülmesi gerekir.

BAĞKUR PRİM DÜZENELEME
Bakan Işıkhan, bağkur emeklilik düzenlemesinde açıklamalar yer alırken sosyal güvenlik sisteminin sürdürülmesinde prim gelirleri sağlanırken vatandaşların çalışma hayatlarında tutmaya ele alınırken Bağkurluların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısı 7200 güne düşürülürken seçim öncesi verilen bir söz olarak yorumlandı. Bütçe disiplin doğrultusunda bu adımlar atılacağı belirtildi.

PRİM TAMAMLAYAN EYT'Lİ OLACAK
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi ele alınırken gerekli şartlar üzerinde bağkurluların erken emekli olmasıdurumunda 7200 prim günü yatırılan vatandaşlar geri ödeme alınmayacak. Erken emeklilik için Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenler de bu sigorta kolundaki çalışması 3.5 yıldan az ve 7200 günü doldurduysa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecek. Yasal düzenlemeyle prim günü düşerken, normal emeklilikte yaş koşulu değişmeyecek.

MİLYONLARCA ESNAFI İLGİLENDİREN
Bağkur üzerinde düzenlemeler yapılırken 3 milyonun üzerinde esnaf yer alırken 1 milyon küçük esnaf olup yasanın bu bölümünden yararlanması amaçlanıyor. Prim indiriminde çalışan sayıya bakılarak yasanın neteşmesi üzerine 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanabileceği belirtildi.