1100 TL Tam Kapanma Yardımı için Başvuru Gerekli mi? Sorusu Yanıt Buldu

1100 TL tutarındaki koronavirüs tam kapanma yardımı için bekleyiş devam ederken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ilgili yardımların 2 milyondan fazla haneye yapılacağını açıkladı.

1100 TL Tam Kapanma Yardımı için Başvuru Gerekli mi? Sorusu Yanıt Buldu

Yeniden başvuruya gerek olmayan yardımlar, daha önceki yardımlardan faydalananların hesaplarına otomatik olarak geçilecek. Sistemde banka hesabı olmayanların PTT kartlarına, PTT kart sahibi olmayanların da evlerine bayramdan önce 1100 TL tutarındaki yardımlar ödenecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir önceki Sosyal Destek Programımızın başvurularını e-Devlet üzerinden almıştık. Daha önce e-devlet üzerinden başvurmuş ve ihtiyaç sahibi olduğu SYDV’lerimiz tarafından tespit edilmiş 2 milyonu aşkın haneye, hane başı 1.100 TL tutarında ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı’ ödemesi gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, e-Devlet kapısından sosyal yardım bilgileri sorgulayarak, pandemi destekleriyle ilgili detayları öğrenebilirler. Ayrıntılı bilgilendirmelere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi sayfasından erişim sağlanabilecek.

BAKANLIĞIN RESMİ SAYFASINDAN SOSYAL YARDIMLARLA İLGİLİ YAPILAN YAZILI AÇIKLAMADA ŞU İFADELERE YER VERİLDİ:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 17 Mayıs tarihine kadar sürecek olan tam kapanma dönemi için ihtiyaç sahibi hanelere 1.100 TL tutarında nakdi yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Tam kapanma sürecinde ihtiyaç sahibi hanelere destek olmak için ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı’ adı altında yeni bir yardım programı başlattıklarını söyleyen Bakan Yanık, söz konusu yardım programının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, salgın nedeniyle dönemsel ihtiyaç sahibi olduğu değerlendirilen hanelere yönelik olarak ve ayrıca başvuruya gerek olmaksızın yapılacağını belirtti.

Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı ile başvuruya gerek olmaksızın 2 milyonun üzerinde haneye ulaşacaklarını kaydeden Bakan Yanık şunları söyledi: “Bir önceki Sosyal Destek Programımızın başvurularını e-Devlet üzerinden almıştık. Daha önce e-devlet üzerinden başvurmuş ve ihtiyaç sahibi olduğu SYDV’lerimiz tarafından tespit edilmiş 2 milyonu aşkın haneye, hane başı 1.100 TL tutarında ‘Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı’ ödemesi gerçekleştireceğiz.” dedi.

Bakanlık, destek ödemelerinin, daha önce e-devlet başvurularında banka hesap bilgisi bulunan kişilerin banka hesaplarına, başvurularında banka hesap bilgisi bulunmayanların ise PTT kartlarına yapılacağını bildirdi. Hem banka hesap bilgisi bulunmayan, hem de PTT kart kullanmayan kişilerin ise destek ödemeleri Ramazan Bayramına kadar konutlarına Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından teslim edilecek. Ayrıca aynı dönemde ödemeleri gerçekleştirilen 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları da Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı ödemeleri ile birlikte yapılacak.

Bakan Yanık, Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı hak sahipliği durumunun e-Devlet kapısı üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının “Sosyal Yardım Sorgula” başlıklı bölümden kontrol edilebileceğini hatırlattı.

Öte yandan Bakanlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca destek olunan diğer hanelere desteğin devamı için ayrıca 183 milyon lira ilave kaynak aktaracak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GEÇTİĞİMİZ GÜN DUYURMUŞTU!

ERDOĞAN ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ:

Esnafa kullandırdığımız kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021 tarihine kadar erteliyoruz. TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan esnaflarımızdan taksit ödemesini yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu daha sonra ödenmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödenmiştir. İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran'a kadar uzatıldı. Kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatıldığını açıklamıştım. KOSGEB vasıtasıyla 5 milyar lira tutarındaki yeni bir destek kampanyası başlatıyoruz. İmalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik olacak. 

Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz tamamı faizsiz bu destekten faydalanacaklar. 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren KOSGEB aracılığıyla başvurular alınacak. İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 liralık nakdi yardımı 1100 liraya çıkararak yeniden başlatıyoruz.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına, ihtiyaç sahiplerine destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderdik. Belediyeler başta olmak üzere çeşitli kurumlarımızda milletimizi desteklemeyi sürdürüyoruz. Tüm bu müjdelerin esnaflarımıza, işletmelerimize, iş dünyamıza bu sıkıntılı dönemde yeni bir nefes alma imkanı sağladığımızı inanıyorum.