Son Dakika Açıklaması: Emeklilere İntibak Zammı Geliyor

Emeklilerin intibak düzenlemesi hakkında son dakika açıklaması geldi. Açıklamada teklifin TBMM Başkanlığı 'na geldiği ve 2020 yılı içinde intibak düzenlemesinin çözüleceği bildirildi.

Son Dakika Açıklaması: Emeklilere İntibak Zammı Geliyor

Son dakika : Emeklilikte intibak yasası geliyor.

Uzun süredir gündemde olan ve ha bugün ha yarın geleceği bildirilen emeklilikte intibak yasası için kritik bir açıklama geldi. Türkiye Gazetesi 'nden İsa Karakaş , bugün kaleme aldığı yazısında emeklilikte intibak yasasının 2020 yılında Meclis gündemine geleceğini ve çözüleceğini aktardı. 

2012 yılında yapılan değişiklikte emeklilerin maaş hesaplamasında düzenleme yapılmış ve 2013 yılı Ocak ödeme dönemi itibarıyla yürürlüğe konmuştu. İntibak olarak bilinen bu düzenleme sonrası gözler , 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların aylıklarına çevrildi. Yeniden bağlama oranında yaşanan düşüş nedeniyle yüz binlerce emekli , alması gerekenden düşük maaş alıyor. 

2000 yılı sonrasında emekli olan vatandaşların intibak düzenlemesi için  "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adı altında yeni bir düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifi 6 Şubat 2020 günü TBMM komisyonlarına kadar ulaştı. İYİ Partili Mehmet Metanet Çulhanoğlu tarafından verilen kanun teklifinin özeti, "Teklif ile, tarihe bağlı statü ayrımlarından kaynaklı dengesizliklerin giderilmesi için malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır" şeklinde oldu. 

2000 yılından sonra emekli olanların aylıkları ; sigortalının tüm hizmet süresindeki prime esas kazançlarının tahsis talep yılına TÜİK tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı ile güncellenerek taşınması suretiyle bulunan kazançlar toplamının, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan ortalama günlük kazancının aylık değerinin, yine sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına göre bulunan aylık bağlama oranı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır. Bağlanmış aylıkların artırılması ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları endeksindeki artış oranına bağlanmıştır.

2000 yılından önce hizmeti bulunup, 2000 yılından sonra aylık talebinde bulunanlara ise 506 sayılı Kanunun geçici 81. maddesi uyarınca karma sisteme (gösterge sistemi ile 4447 s. Kanunla getirilen sistemin birleşimi) göre aylık hesaplanmaktadır. 2000 yılı ve sonrası aylık hesaplama sistemleri ise iki grupta incelenmektedir;

01/01/2000-1/10/2008 tarihleri arası emekliler,

01/10/2008 tarihi sonrası emekliler.

Aylık Bağlama parametreleri üzerinde yapılan değişiklik sonrası farklı emekli grupları çıktı ve maaşlar düşmeye başladı. 

TBMM 'ye ulaşan yeni düzenlemede emekliler tek çatı altında toplanacak. SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı 'ndan emekli olan vatandaşlar tek çatı altında toplanacak ve SGK  2008 yılında  yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile uygulamada birlik sağlayacak.

Açıklamada, intibak yasasının 2020 yılı içinde meclis gündemine geleceği ve emekli maaşlarının düzeltileceği bildirildi. 

İNTİBAK DÜZENLEMESİNDEN ANBEAN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN