Türkiye Bankalar Birliği Dolandırıcılar Hakkında Bilgi Veriyor... Şikayetler Artıyor!

Finansal işlemlerde dolandırıcılık olayları arttı. Şikayetlerde şifre paylaşımı, bilgisayar, akıllı cihaz veya telefonlara yüklenenen kötü amaçlı yazılımlar, sahte siteler başı çekerken Türkiye Bankalar Birliği son dönemde artan faaliyetlere karşı harekete geçti. TBB dolandırıcıların yeni yöntemlerini kitap haline getirerek alınacak önemleri tek tek anlattı.

Türkiye Bankalar Birliği Dolandırıcılar Hakkında Bilgi Veriyor... Şikayetler Artıyor!

Bankalar ve finansal işlemler üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine yönelik şikayetler artınca, Türkiye Bankalar Birliği harekete geçti. Dolandırıcıların tuzaklarını anlatan kitap ile yöntemler tek tek anlatıldı.

Dolandırıcılık Şikayetleri Arttı

TBB, finansal hizmet müşterilerinin dolandırıcılık olaylarına maruz kaldığına dair başvuruların arttığını belirterek, müşterilerin dolandırılmamak için şifrelerini paylaşmamaları, sahte sitelere giriş yapmamaları ve akıllı cihazlara dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. TBB, dolandırıcılıkla ilgili önlemler ve korunma yöntemlerini içeren bir kitap yayımladığını duyurdu.

Tuzaklar Tek Tek Anlatıldı

TBB'den yapılan açıklamada, finansal hizmet müşterilerinin maruz kaldığı dolandırıcılık konulu başvuruların alındığını belirterek, "Bu başvurular incelendiğinde, birçoğunda müşterilerin dolandırılacaklarının farkına varmadan, şifrelerini paylaştıkları, kötü amaçlı yazılımları bilgisayar, akıllı cihaz veya telefonlarına yüklendiği, sahte sitelere giriş yaparak mağduriyetlerine yol açacak bilgileri aktardıkları, sosyal medya hesaplarında kendileriyle iletişime geçen kişilere dolandırılmalarına yol açacak bilgileri verdikleri anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Şifre Talep Edenlere Dikkat

Bu tip dolandırıcılıklara maruz kalmamak için kendisini telefonda veya sosyal medya hesaplarında banka çalışanı, görevli, polis, telefon operatörü, kargo çalışanı, arkadaş, akraba gibi tanıtarak şifre talep eden kişilerle şifrelerin kati suretle paylaşılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, giriş yapılan internet sitesinin güvenlik unsurlarına sahip olduğunun incelenmesinin, internet adresinin doğru olduğu teyit edilerek işlem yapılmasının ve akıllı cihazlara yüklenen uygulamalara dikkat edilmesinin de son derece önemli olduğu kaydedildi.

Dolandırıcıların İkna Yöntemleri Kitaplaştırıldı

TBB açıklamasında, şöyle devam edildi:

"Şifre ve cihaz güvenliğinin sağlanmasından doğrudan müşteriler sorumludur. Bir internet sitesinin güvenlik unsurlarının nasıl kontrol edileceği, kötü niyetli elektronik postaların nasıl anlaşılacağı, zararlı yazılımlardan nasıl korunulacağı, dolandırıcıların kullandıkları ikna yöntemleri ve tüm bunlar karşısında müşteriler tarafından alınması gereken önlemlere ilişkin kapsamlı bilgiye Birliğimiz tarafından yayımlanmış 'Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri' kitabından ulaşılabilir."

Dolandırıcılık Eylemleri Ve Korunma Yöntemleri Kitabı İçin Tıklayın