Son Dakika Haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ekonomi Reformlarını Açıklıyor: "İSRAFA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomi reformlarını kamuoyuna açıklıyor.

Son Dakika Haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ekonomi Reformlarını Açıklıyor: "İSRAFA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"

Son dakika : Erdoğan ekonomi paketini açıklıyor.

Uzun süredir beklenen ekonomi reformları bugün açıklanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şunları söyledi:

"Tek başımıza iktidarda olduğumuz dönemde hep tetikte olduk. Dirayetli yönetim ile 2009 küresel krizi gibi sonrasındaki krizleri ve sarsıntıları başarı ile göğüslemeyi ve ülkemizi 2023 hedefleri rotasında tutmayı başardık. 

Yeni yönetim sistemimizin yeni ve sivil anayasa ile birlikte bazı adımları atacağız. Dünyanın tamamı ile birlikte ülkemizi de etkileeyn korona salgını hem 18 yılda ülkemizde kurduğumuz güçlü alt yapımızın hem de yeni yönetim sistemimizin bir sınamasına dönüştü. Her alanda bu sınamayı başarı ile verdik. Elbette sıkıntılar yaşıyoruz ama bunların hiçbiri üstesinden gelemeyeceğimiz sıkıntılar değildir. 

Mesela 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3.5 kü.üldü. Küresel ticaret yüzde 10 azaldı. Yatırımlar yüzde 42 azaldı. Küresel borç toplamı 282 trilyona ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine geldi. Gıda fiyatları son 6,5 yılın rekorunu kırdı. Salgının yıkıcı etkileri henüz sona ermediği gibi her geçen gün yeni tehditler ortaya çıkıyor. Aşı ile ilaç alanındaki gelişmeler olumlu.

Aşı ve ilaç. acil bir şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmadıkça dünyanın zenginlerinin de huzur bulamayacağı, büyük ekonomilerin istikrar kazanamayacağı ortadadır. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmaması için devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Güçlü sağlık alt yapımız herkesi kapsayan sosyal güvenlik sistemimizle hiçbir insanımızı çaresiz ve tek başımıza bırakmadık. 

Salgının ortaya çıkardığı tehditlere karşı güçlü bir direnç sergiledik. Yönetim ile proaktif esnek ve etkili politikaları hayata geçirerek Türkiye'yi olumlu ayrıştırmayı başardık. 

G20 ülkeleri arasında ekonomiyi yükselten iki ülkeden biri olduk. Çin'in arkasındna ikinci sırada yer aldık. Özellikle yılın ikinci yarısında aldığımız tedbirler, ekonomiyi canlandırmaya yönelik aldığımız kararlarla ekonomiyi büyüten nadir ülkelerden biri olduk. 

Geçen haftalarda insan hakları eylem planını açıkladık. Bugün de ekonomi reformlarını sunuyoruz. 

Reformlarla güçlü yönlerimizi perçinlerken sorun olan yerleri çözüyoruz. Biz bu güne kadar hiçbir problemi halının artına atmadık. Salgınla mücadeleyi kazanmakta kararlı oldğumuz 2021'i hazırlık yıolı olarak değerlendiriyoruz. 

Türkiye salgın sonrası özellikle bu dönemin ekonomik yapılanmasına uygun şekilde sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli bir büyümeyi mutlaka yakalayacaktır. Büyümenin toplumun her kesimine refahı artıracak şekilde gerçekleşmesi olmazsa olmazımızdır. 

Güçlü sağlam ve her türlü şoklara karşı dirençli ekonomiye giden yol, makro ekonominin devamlılığından geçiyor. İstikrar için bir dizi yapısal tedbirin dönüşümün yapılması şart. 

Rekabet politikaları, piyasa gözetimi ve denetimi, yapısal çalışmalar..

İlk konu: Risklere karşı daha güçlü kamu maliyesini oluşturmak. Önümüzdeki dönemde de mali disiplin önceliğimizdir. Yeni dönem dört temelin üzeirne bina edilecek. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. 

Bu amaçla harcama disiplini, kamu borç disiplini, vergiler, ihaleler, KİT'ler, kamu alımları yeni poltikaları bu dönemde hayata geçireceğiz. Harcamdada önceliği vatandaşa hizmeti öne alan bütçeye veriyoruz. Meclisin bütçe harcamasını genişletirken şeffaflık veh esap verilebilirliği artırıyoruz.

Döner sermayeleri gözden geçiriyor verimli olmayanı kapatıyor, diğerlerini de kademeli olarak merkezi bütçeye alıyoruz.

İSRAFA TAHAMMÜL YOK

Bütçe dışında gerçekleştirilen özel hesap uygulamalarınınj acil ve zorunlu olanlarla sınırlandırarak , bunu karşılamayanları kademeli kaldırıyoruz. Böylece bütçede birlik ilkesini güçlendiriyoruz. İstafa tahammülümüz kesinlikle yok.

Kamuda taşıt alımı ve kiralanması, temsil ve ağırlanma gibi harcama alanlarına sınırlama geliyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminin gereği olarak kamunun teşkilatlanmasını, yönetim birliği ve etkinliğini güçlendiriyoruz.

Memurların tek bir idare tarafından yürütülmesini sağlıuyoruz. Merkezinin yanı sıra yerel yönetimlerle de trasarruf konusu gündemee gelecek. Borç stokunun artmasını önleyecek düzenlemeler yapıyoruz. Buradan sağlanacak finansal artışla yükleri hafifletmiş olacağız. 

SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında en ufak bir adaletsizlik yaşanmayacak. Sosyal yardım verileri bir sisteme entegre edilecek ve veri paylaşımı yapılacak. Bütçe sonuçlarını, poiltika gelişmelerini 3 ayda bir kamu maliyesi raporu ile paylaşıyoruz. Halkımızın ödediği her kuruş verginin çok daha net görünmesi için maliye politika uygulamalarını takip etmesini temin ediyoruz. 

Nakit yönetiminde verimliliği artıyoruz. Borçlanmayı aşağıya çekecek politikaları takip ediyoruz. Vergi poltiikalarını hem sadeleştiriyor hem de ön görüleri artıracak adımlar atıyoruz.

VERGİ MUAFİYETİ

Salgın döneminde esnafımızın en gibi zorluklarla mücadele ettiğini biliyoruz. Reform paketinde dar gelirli esnaflara vergi muafiyeti yer alıyor. 

Kuaför, tesisatçı, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, tamirci, tuhafiyeci... Bunları gelir vergisinden muaf tutuyoruz. Kapsama giren bu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.

Vergi denetiminde standart, ön görülebilir modele geçiyoruz.ç Bu sayede vergi incelemede sektörler, kollar itibarıyla ortaya çıkan bazı uygulamaları kaldırıyoruz. Özellikle dijitalleşmenin getirdiği hızdan faydalanarak mükelleflerin uzun süreden kaynaklanan dertlerini de çözüyoruz. E tebligat, inceleme tutanağı içeren vergi inceleme sürelerini kısaltıyoruz. 

Kamu harcamaları ile ilgili , kamu alım ihalelerinde yeni ve dijital bir sisteme geçiyoruz. Sektörel kamu alımları kanununu çıkarmak için de hazırlıklara başlıyoruz. İhalelere katılacak firmaların liyakat ve etkinliklerini tespit ederek paylaşıyoruz. 

Kamunun ithal ürün kullanımını azaltmak için sanayileşme icra komitesi altında merkezi izleme sistemi kruuyoruz. Kamu alımlarına standart getiriyoruz. Şehir hastanelerinin en somut örneği olduğu kamu özel işbirliğinin başarısı tüm dünyanın takdirini aldı. Bunu üst seviyeye almak amacıyla kamu özel işbirliği kanununu çıkarıyoruz. 

2009 krizini takip eden dönemde uyguladığımız politikalarla tüm dünyada takdir edilen başarı elde ettik. Bu dönemde de hayata geçireceğimiz reformlarla pekçok ülkeden pozitif yönde ayrılaraş yeni başarı hikayesi yazacağız. 

Öncelikli gündem maddelerindne biri enflasyonla mücadele olacka. Hedefimiz tek haneli düşük enflasyon oranlarına ulaşmak. Biz yüzde 100^!leri geçen enfalsyonu tek haneye indirmiş bir yönetimiz. 

Ülkeler bu sene dünya genelinde beklenen kuraklık ve salgın için gıda stoklarını artırma eğiliminde. Bu durum gıdada ön görülebilirliği azaltıyor. Sistemin getirdiği anlık verilerle gıda fiyatları hızlı takip edilecek.

Gıdada kayıp ve israfın azaltılması için harekete geçiyoruz. Ülkemizde 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Üretilen sebze ve meyvelerin en az yüzde 25'i israf oluyor. Hizmette israf 4 tonun üzerindedir. Tarlada ve hallerde kalan taze meyve ve sebzeleri piyasalara kazandıracak sistem geliyor. 

Enflasyonla mücadeleye sadece gıdadan bakmıyoruz. Enflasyonda risk oluşturan yapısal şokları değerlendirmek, yönetmek için fiyat istikrarı komitesini tesis ediyoruz. Bakanlıkların yer alacağı komitenin enflasyonla mücadele edeceğine inanıyorum.