Piyasalarda Dolar Rüzgarı Esiyor! Türkiye Nasıl Etkilenecek?

Fed Başkanı Powell ve üst düzey yetkililerden gelen sıkı para politikaları sinyalleri sonrası dolar endeksi son 10 ayın en yüksek seviyelerine yükseldi. Yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha beklenirken endeksteki güçlenmeyle beraber ABD tahvil faizleri de yükseldi. Uzmanlar dolardaki artışın Türkiye’ye olan etkilerini anlattı.

Piyasalarda Dolar Rüzgarı Esiyor! Türkiye Nasıl Etkilenecek?

Küresel piyasalarda doların diğer para birimlerine karşı değerini gösteren dolar endeksi 106 seviyesine çıkarak 10 ayın zirvesine oturdu. Dolar endeksi ile beraber ABD tahvil faizleri yükselirken bu durum altın gibi metaller üzerinde baskıya neden oldu. ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri 2007 yılından beri en yüksek seviyelere ulaştı. Uzmanlar güçlü doların Türkiye’de döviz kurları üzerinde baskıya neden olabileceği gibi dış kaynak sorunlarını gündeme getirebileceğini söylüyor.

Dolar Endeksinde 108 Beklentisi

Amerikalı Yatırım Bankası Morgan Stanley analistleri, dolar endeksinin 108 seviyesine kadar yükselebileceğini ifade etti. ING analistleri ise, Fed'in faizi bir kez daha artırabileceği beklentileri ve ABD hükümetinin kapanabileceği endişesinin ABD tahvil ihaleleri öncesinde yarattığı tedirginlik nedeniyle getirilerin yükseldiğini açıkladılar.

Güçlü Dolar Sürecindeyiz

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı konuya dair şu açıklamaları yaptı: Fed’in son faiz kararı sonrası karar metninde verdiği mesajlar, piyasalar için hem daha uzun süre yüksek faizlere hazır olmaları gerektiği, hem kasım ayında bir faiz artışının daha halen ihtimal dahilinde olduğu vurgularını içeriyor.

Bu yönlendirme, ABD getirilerinin bugün itibarıyla 2 yıl için yüzde 5,13, 10 yıl için ise yüzde 4,52 seviyesine kadar yükselmesini beraberinde getirmiş oldu. ABD getiri eğrisinin yüksek seyrini koruması, doların da diğer para birimleri karşısında güçlü kalmasına neden oluyor; bu paralelde dolar endeksinin de 106 seviyesinin hemen altında güçlü seyrettiği bir süreçten geçiyoruz.

Fon Akışı Zayıflayabilir

ABD ekonomisinin sıcak seyrini koruması ve Fed’in sıkı duruş vurgusunu sürdürmesi, dolar endeksinde yükselişin devam etmesini beraberinde getirebilecektir. Bu çerçevede eylül ayı tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri ile Fed toplantı tutanaklarının öneminin daha da arttığını söyleyebiliriz. Diğer yandan ABD ekonomisinde gözlemlenen bu sıcak seyre rağmen Avrupa ve Çin’de ekonomik aktivitenin son derece yumuşak seyretmesi, uzun süre sürdürülmesi kolay olmayan bir ayrışmaya neden olmakta. Bu ayrışmanın önümüzdeki dönemde küresel büyüme ile ilgili sorunları da Fed’in gündemine sokmasıyla, denklemin biraz daha karmaşık hâle gelmesi mümkün olacak.

Yüksek ABD faizleri, gelişmekte olan ülkeler için fon akımlarının zayıflaması anlamına geleceğinden Türkiye gibi cari denge konusunda nispeten daha kırılgan ülkeler için dış kaynak sorunlarını gündeme getirebilecektir. Dolar endeksinin güçlü seyrinin ayrıca Türkiye özelinde döviz kurları üzerindeki baskının yüksek kalmasına neden olmasını da öngörebiliriz.

İstenilen Noktaya Mesafemiz Var

Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise şunları kaydetti: Dolar endeksindeki yükselişte, ABD’nin borçlanmasına ilişkin tahvil getirilerindeki yükselişin etkili olduğu görüşündeyiz. Piyasalardaki likiditenin çekilmesi ve tahvil getirilerindeki yükselişin devam edeceğini 10 yıllık tahvil getirilerinde yaklaşık yüzde 4,75 seviyelerine ulaşacağını tahmin etmekteyiz.

Bu durum dolar cinsi varlıklarda değer kazanımlarına yol açarken, başta altın olmak üzere emtia grubunda baskıya yol açıyor. İçeride ise, hala rasyonel politikalara dönüş niyetimiz olsa da istenilen noktaya mesafemiz daha var. Dolayısıyla dövizlerde bunun yansımasının sınırlı olduğu görüşündeyiz.