MTV, Trafik Cezaları, Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Çiftçi Borçları Yapılandırma-Faiz Silme-İşte Taksitlendirme Başvurusu

MVTV, trafik cezaları ve Tarımsal Amaçlı Kooperatif ile çiftçi borçlarının yapılandırılması hakkında açıklama geldi. Yapılandırma başvuru şekli ve detayları yazımızda.

MTV, Trafik Cezaları, Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Çiftçi Borçları Yapılandırma-Faiz Silme-İşte Taksitlendirme Başvurusu

Tarımsal Amaçlı Kooperatif, MTV ve trafik cezası yapılandırma.

17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete sayısında borç yapılandırma kanunu yayımlandı. Yayımlanan yapılandırma kanununda trafik cezaları, MTV ve Tarımsal Amaçlı Kooperatif borçlarının yapılandırmasına değinildi. 

TRAFİK CEZALARINA YÜZDE 25 İNDİRİM

Söz konusu kanunda trafik cezaları ile ilgili, "31/8/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezaları (24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 7/11/1996 tarihli ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna göre verilen idari para cezaları ile 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları hariç),"

Gelir İdaresi'nden yapılan açıklamada trafik cezaları ile ilgili, " Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması," denildi. İki taksitte ödeme yapanların ise borçlarının yüzde 12.5'i silinecek.

MTV BORÇLARI

Kanunda MTV borçları ile ilgili, "Bu Kanun kapsamında ödenecek olan motorlu taşıtlar vergisi ve bu vergiye bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine bu Kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu Kanun hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla, bu Kanunda belirtilen ödeme süresi sonuna kadar 18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin (d) fıkrası hükmü uygulanmaz." denildi.

 Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacak. 

Tarımsal Amaçlı Kooperatif

Tarımsal Amaçlı Kooperatif borçları ile ilgili kanunda şu ifadeler kullanıldı:

"Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 5510 sayılı Kanuna, 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun mülga hükümlerine ve mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle daha önceki ilgili kanunları uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ay başından itibaren iki ay içinde Kuruma müracaat ederek, durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının, sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilerek onbirinci fıkra hükümlerine göre hesaplanmasını talep edebilirler. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmaz ve bu fıkra kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin başkaca prim borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. Bu fıkra hükümlerinin uygulanmasında 3 üncü maddenin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanmaz."

* Çiftçilerin Tarımsal Amaçlı Kooperatif olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılıyor.

YAPILANDIRMA NASIL YAPILACAK?

Borç yapılandırması İnternet vergi dairesi üzerinden ve vergi dairelerinden yapılacaktır.

https://ivd.gib.gov.tr/

Yukarıdaki İnteraktif Vergi Dairesi linkini kopyalayıp yeni sekmede açabilir ve başvurunuzu yapabilirsiniz.