Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve İşten Çıkarma Yasağı Hakkında Son Dakika Açıklaması (Ne Zaman Bitiyor , Uzatıldı mı?)

Son dakika haberi: Kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağı hakkında son dakika açıklaması geldi.

Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve İşten Çıkarma Yasağı Hakkında Son Dakika Açıklaması (Ne Zaman Bitiyor , Uzatıldı mı?)

Kısa Çalışma Ödeneği dün itibarıyla sona erdi ve bugün Resmi Gazete'de herhangi bir uzatma kararı yayımlanmadı. Bu nedenle işçiler işlerini kaybedebilecekleri korkusuna kapılırken işverenler ise düşen gelirler nedeniyle çalışanlarının maaşlarını nasıl vereceklerini düşünüyor. 

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan bugün kaleme aldığı yazısında , Kısa ÇAlışma Ödeneğinin sona erdiğini ancak normalleşme desteğinin halen devrede olduğu ve bu şekilde normalleşme desteğinin devam edeceğini söyledi. Normalleşme desteği kapsamında normal haftalık çalışma saatine geçilmesi durumunda sigortalı ve işveren paylarının tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. 2021 'in Haziran ayını geçmemek üzere 6 ay süre ile işverenlere , sigorta prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak. 

Söz konusu prim desteği, KÇÖ ve nakdi ücret desteği alanlara veriliyor. Destek miktarı, bir ayda çalışana verilen Kısa çalışma ödeneği gün sayısı karar olacak. Nakdi ücret desteği alanlar için ise aylık ortalama alınan gün sayısı hesaba katılacak. 

Örnek verilecek olursa KÇÖ'den 15 gün yararlanan kişinin normal çalışmaya geçmesi durumujnda 15 günlük işveren ve işçi primleri devlet tarafından verilcek. 

Ücretsiz izne çıkarılanlara verilen nakdi ücret desteği ise 17 Mayıs 2021 tarihine kadar devam edecek. Ücretsiz izinde olan çalışanını işbaşı yaptırana da yukarıda belirtildiği gibi normalleşme desteği verilecek. 

Kısa çalışma ödeneği sona erdi ve bundan sonra işyeri sahipleri, düşük saatte çalışan işçilerini normal çalışmaya geçirirse prim ve diğer desteklerden faydalanabilecek. Aynı şekilde düzenleme  nakdi ücret desteği için de geçerli.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?

Çalışanların korkusu ise fesih yasağının bitmesinden sonra işsiz kalmaları. İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs 2021 günü bitecek. Çalışanların işsiz kalmaması için yeni krediler ve diğer destekler devreye alınacak.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/noyan-dogan/kisa-calisma-odenegi-bitti-bundan-sonra-ne-olacak-41777001