EYT’de Nefesler Tutuldu İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için gerçekleştirilen EYT düzenlemesi aralık ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. EYT yasası için masada tek formül yer alıyor. Buna göre prim ile süresi dolan herkesin emeklilik hakkını elde etmesi gündeme geldi. Peki ilk maaşlar ne zaman hesaplara yatacak? Emeklilik zorunlu olacak mı? Kimler yüksek maaş alacak? İşte detaylar...

EYT’de Nefesler Tutuldu İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

EYT yasası için artık nefesler tutuldu ve emeklilikte yaşa takılanlar için gerçekleştirilen çalışma teknik açıdan tamamlanırken aralık ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. EYT düzenlemesi açısından milyonlarca vatandaşın en çok merak ettiği hususlar da netleşiyor.

  • EYT ne zaman çıkacak?

  • İlk anda kimler emekli olacak?

  • EYT yasası ile emeklilik zorunlu mu olacak?
  • Kimler yüksek maaş alacak?


İşte Türkiye'de milyonlarca vatandaşın merakla beklediği soruların cevapları ve çok daha fazlası...

EYT’de Geri Sayım Başladı 

8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı bir şekilde işe başlangıç yapanlar, yeni emeklilik yasasını heyecanla bekliyor. Yaşa takılanlara yönelik emeklilik yolunu açacak düzenleme ile alakalı bakanlıklardan meydana gelen komisyon hazırlıklarını tamamladı ve böylece çalışma teknik olarak bitti. Yaklaşık 1,5 ay sonra detaylar kamuoyu ile paylaşılacak.

EYT yasası ile emeklilikte yaşa takılanlar için 2023 senesinden itibaren emeklilik yolunun artık açılması öngörülüyor. Maaşların nasıl hesaplara yatacağı, nasıl hesaplama işlemlerinin yapılacağı, yasanın zorunlu olup olmayacağı ise en çok merak edilen hususlar arasında yer alıyor. 


EYT’de Maaş Hesaplama Nasıl Yapılacak? 

EYT yasası yasal bir hal aldıktan sonra yaş koşulu haricinde bulunan şartları tamam olanların; Örneğin Sigortalılık süresi ile primi olanların maaş hesaplama işlemleri diğer bütün emekli aylığı bağlananlar gibi 3 dönem üzerinden gerçekleştirilecek. 


EYT Maaş Hesabında 3 Dönem Dikkate Alınacak 

2000 senesi öncesi, 2000 senesi ile Ekim 2008 arası ve Ekim 2008'den sonraki dönem olacak şekilde 3 ayrı hesaplama işlemi söz konusu olacak.


Bu üç dönemdeki hesaplama işlemleri gerçekleştirilip birleştirilerek emekli vatandaşın maaşı böylece ortaya çıkmış olacak. Kısacası emekli maaşı hesaplaması işlemleri gerçekleştirilirken sigortalılık dönemindeki bütün kazançlar dikkate alınacak.


Emekli Maaşı Hesaplaması İçin Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar 


  • Kişinin çalıştığı yıllar,

  • Aylık kazançları, 

  • Çalışma süreleri, 

  • Yaş beklerken ödenen fazla primleri, 
  • İşe ara verip vermemiş olmaları

Kimler Emekli Olduğunda Yüksek Maaş Alacak 

EYT’ye tabi olanlar da esasında diğer hak sahipleri gibi prim gün sayısı çok olanlar değil de SGK'ya bildirilen prime esas kazanç, yani brüt maaşı yüksek oranlar çok daha fazla emekli maaşı alacak.

Bütün çalışma yaşamı asgari ücret üzerinden bildirilen vatandaşlar ise daha düşük maaş alacak. Burada 3 ayrı hesaplama işlemi gerçekleştirildiği için bütün kazançlar önem arz ediyor. Yani son yıllar değil de ilk çalışma hayatınızdan itibaren bütün kazançlarınıza bakılacak.