Elektrikli Araba Almayı Düşünenler Dikkat: 100 KM'de Ne Kadar Yakıyor? Avantajları Neler?

Türkiye'nin ilk yerli arabası TOGG tamamen elektrikli olarak üretildi. Vatandaşların dikkati elektrikli arabalara çekildi. Peki elektrikli araba ne kadar yakar? 100 km başına maliyet nedir?

Elektrikli Araba Almayı Düşünenler Dikkat: 100 KM'de Ne Kadar Yakıyor? Avantajları Neler?

Elektrikli araçların maliyeti en çok araştırılanlar arasına girdi. Peki elektrikli otomobil almayı düşünenlerin merak ettiği 100 km başı maliyet nedir? Elektrikli arabalar ne kadar yakıyor?

Yerli ve milli elektrikli araç olan TOGG, artık yollarda. TOGG'un hızlı girişi sonrası, Tesla da bir modelini Türkiye'de satışa koydu. Elektrikli araçlar artık günden günde hayatıma girerken eletrikli araç şarj istasyonları da yaygınlaşmaya başladı. Bu durum araç sürücülerin aklına şu soruyu getirdi: "Elektrikli araçlar mı daha maliyetli benzinli araçlar mı?"

Yapılan karşılaştırmaya göre Türkiye'de bulunan hızlı şarj ile (DC) ile şarj edilebilen elektrikli araçlar, 100 km'de benzinli araçlara göre daha karlı fakat dizel araçlara göre daha pahalıya denk geliyor. Yavaş şarj (AC) ile şarj olan elektrikli araçlar ise benzinli ve dizel araçlara göre daha karlı olmasına rağmen maliyetler arasındaki fark önemli sayılmaz.

Elektrikli araçların sağlayacağı en büyük kolaylık ise şarj istasyonlarına bağlı kalmadan evde veya iş yerinde şarj edilebilme imkanının doğacak olması. Peki Türkiye'de bulunan şarj istasyonlarının kWh başına fiyatı ne kadar?

Türkiye'de DC şarj istasyonu fiyatları

 

Şirket kWh başına ücret (TL)
Trugo 7.99 TL
Eşarj 7,79 TL (31 Mayıs'a kadar 7,40 TL)
ZES  9,80 TL
Sharz.net 7,70 - 9,00 TL
GIO 7,77 TL
EnYakıt 8,00 TL
OnCharge 8,50 TL
CV Charging 8,00-10,00 TL
Neva Şarj 9,8 TL
Tesla Supercharger 8,66 TL
Beefull 7,99 TL