Asgari Ücret Zammında İşsizlik, KÇÖ, BES ve 65 Yaşlılık Maaşı Detayı İşte Olası Zamlar

2021 yılı asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Önümüzdeki hafta yapılacak yeni toplantının ardından teklifler belli olacak ve Aralık ayının son haftasında zam açıklanacak. Yapılacak zam kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı, 65 yaş maaşı ve BES'i de etkileyecek.

Asgari Ücret Zammında İşsizlik, KÇÖ, BES ve 65 Yaşlılık Maaşı Detayı İşte Olası Zamlar

KÇÖ, işsizlik maaşı ve 65 yaş maaşına zam yolda.

2021 yılı asgari ücret görüşmeleri geçen hafta başladı. İlk toplantının ardından bu hafta bir toplantı daha yapılacak ve asgari ücret için diğer toplantının tarihi belli olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2021 yılı asgari ücret görüşmeleri geçen hafta başladı. Başlayan görüşmeler Aralık ayının son haftasında tamamlanacak. Son hafta yapılacak toplantının ardındna Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kameralar karşısına geçip 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti kamuoyuna duyuracak.

2020 YILINDA YÜZDE 15 ZAM YAPILDI

2019 yılında 2020 lira olan asgari ücret, yüzde 12 gelen enfalsyondan 3 puan daha fazla zamlandı ve yüzde 15 zamla birlikte asgari ücret 2324 liraya çıktı. 

2020 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

2020 yılı enflasyon rakamlarında son durum yüzde 14.03 oldu. Aralık ayı enflasyon beklentisi ilse bu oranın yüzde 15 civarında olması bekleniyor. Asgari ücrete yapılacak zamda enfalsyon rakamları da dikkate alınacak. 

65 YAŞ MAAŞ ZAMMI

65 yaş üstü vatandaşların aldığı yaşlılık aylığı da asgari ücretle birlikte zamlanacak. "Asgari ücretin artması 65 yaş aylığı alan kişileri de ilgilendiriyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve eşinin gelirinin toplamının net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor."

ASGARİ ÜCRETTE OLASI ZAMLAR

Enflasyona baktığımızda asgari ücrete aşağıdaki olasılıklarda zam yapılması bekleniyor:

Asgari ücrete yüzde 12 artış yapıldığında aylık net maaş 2602.88 liraya çıkacak.
Asgari ücrete yüzde 15 artış yapıldığında aylık net maaş 2672.6 liraya çıkacak.
Asgari ücrete yüzde 18 artış yapıldığında aylık net maaş 2742.32 lira çıkacak.

BES'TE DÜZENLEME

Asgari ücrete endeksli bir diğer gösterge ise bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısı. Bireysel emeklilik sözleşmesi sahibi kişiler her ay ödedikleri primin yüzde 25’i kadar devlet katkısı alıyorlar. Bu katkıda yıllık üst sınır söz konusu.

Bireysel emeklilik sisteminde bir yıl içinde en fazla asgari ücretin yıllık tutarı kadar devlet katkısı alınabiliyor.

Bunun yanı sıra Kısa çalışma ödeneği ve şisizlik maaşlarında da asgari ücret tutarında zam olacak.