Araba Almak İsteyenlere Kötü Haber: Yüzde 30 Zam

Birçok araç markası, sıfır araba fiyatlarına ciddi oranda zam yaptı. Yılbaşından bu yana yapılan zamlara bakıldığında en ucuz arabaya bile yüzde 20 'den fazla zam yapıldığı görüldü.

Araba Almak İsteyenlere Kötü Haber: Yüzde 30 Zam

Araç fiyatlarında yüzde 40 zam.

Coronavirüs nedeniyle sıfır araç üretimi, yılın ilk yarısında durmuştu. Üretimin durması sonrası ikinci el arabalarda ciddi fiyat artışları meydana geldi. 

SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ BAŞLADI AMA...

Coronada normalleşme döneminin başlamasının ardından otomotiv şirketleri sıfır araç üretimine başladı. Üretim başladı ama talep , üretilenden fazla olunca alıcılara ileri tarihler verildi. 

KREDİ ORANLARI DÜŞTÜ

Sıfır ve ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar için kamu bankaları kredi faiz oranlarını ciddi oranda düşürdü. Faiz oranlarının düşmesinin ardından araç şirketleri fiyatlara zam yaptı. Ciddi zamlar sonrası bankalar yeni karar aldı ve kredi faiz oranlarını yükseltti.

KUR, MALİYET VE VERGİ DİLİMİ ETKİSİ

Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan ciddi yükseliş sonrası sıfır araç fiyatlarında yükseliş yaşandığı bildirilirken vergi dilimi ve maliyetin de artması buna etki etti. 

YÜZDE 70 ZAM

Etiketlere baktığımızda ikinci el araba fiyatlarına yüzde 70 oranında zam yapıldığı görülürken Sıfır araçlarda bu oran yüzde 40'lara kadar dayandı. Döviz kuruna baktığımızda ise Avro cinsinden kur farkı yüzde 30 olarak göze çarpıyor. 

KUR ARTIŞ ORANINDAN DAHA FAZLA ZAM

Bu dönemde ise kur farkı avro yüzde 30 olarak gerçekleşti. 900'den fazla model ve donanım üzerinden yapılan analiz sonucunda, fiyatların avro bazında düştüğü TL olarak arttığı kaydedildi.

Cardata tarafından araç fiyatlarında yaşanan artışların üzerindeki inceleme verilerine göre, Fiat Egea HB sport modelinin 120 beygirlik dizel otomatik versiyonu Ocak ayında 180 bin TL civarında satışa sunulurken aynı araç şimdi 231 TL 'ye satılıyor. 

Honda'nın Türkiye'de üretimini yaptığı Civic Sedan da kur farkı kadar olmasa da artış yapılanlardan. Civic Sedan'ın 1.5 litrelik VTEC otomatik versiyonu executive plus versiyonunun fiyatı Ocak ayından bu yana yüzde 27 oranında zamlandı.

Hyundi i20 Active 1.4 MPI elite smart otomatik versiyonunun fiyatı ise sene başından bu yana yüzde 21 arttı.

Renault ve Toyota'da da fiyat artışları yüzde 34 oranında oldu.

VERGİ DİLİMİ ETKİSİ

Fiyat değişimlerine baktığımızda yerli üretim modellerden çok ithallerin daha fazla yükseldiği Cardata verileriyle ortada. Sene başından bu yana yerli üretim yapan markaların fiyat artışları yüzde 30 seviyesinde oldu ve bu seviyeyi aşmadı. Halbuki sene başında 6.58 olan euro\TL, Ağustos 2020'de 8.50 oldu. Yani 8 aylık kur farkı da yüzde 30 oldu. Bazı ithal modellerin fiyat değişimi kur ve vergi dilimi kaynaklı gerçekleşti. Vergi diliminde üst sınıra girilmesi nedeniyle daha fazla vergi ödeniyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA