Araç fiyatlarında yüzde 40 zam.
Coronavirüs nedeniyle sıfır araç üretimi, yılın ilk yarısında durmuştu. Üretimin durması sonrası ikinci el arabalarda ciddi fiyat artışları meydana geldi.
SIFIR ARAÇ ÜRETİMİ BAŞLADI AMA...
Coronada normalleşme döneminin başlamasının ardından otomotiv şirketleri sıfır araç üretimine başladı. Üretim başladı ama talep , üretilenden fazla olunca alıcılara ileri tarihler verildi.
KREDİ ORANLARI DÜŞTÜ
Sıfır ve ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar için kamu bankaları kredi faiz oranlarını ciddi oranda düşürdü. Faiz oranlarının düşmesinin ardından araç şirketleri fiyatlara zam yaptı. Ciddi zamlar sonrası bankalar yeni karar aldı ve kredi faiz oranlarını yükseltti.
KUR, MALİYET VE VERGİ DİLİMİ ETKİSİ
Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan ciddi yükseliş sonrası sıfır araç fiyatlarında yükseliş yaşandığı bildirilirken vergi dilimi ve maliyetin de artması buna etki etti.
YÜZDE 70 ZAM
Etiketlere baktığımızda ikinci el araba fiyatlarına yüzde 70 oranında zam yapıldığı görülürken Sıfır araçlarda bu oran yüzde 40'lara kadar dayandı. Döviz kuruna baktığımızda ise Avro cinsinden kur farkı yüzde 30 olarak göze çarpıyor.
KUR ARTIŞ ORANINDAN DAHA FAZLA ZAM
Bu dönemde ise kur farkı avro yüzde 30 olarak gerçekleşti. 900'den fazla model ve donanım üzerinden yapılan analiz sonucunda, fiyatların avro bazında düştüğü TL olarak arttığı kaydedildi.
Cardata tarafından araç fiyatlarında yaşanan artışların üzerindeki inceleme verilerine göre, Fiat Egea HB sport modelinin 120 beygirlik dizel otomatik versiyonu Ocak ayında 180 bin TL civarında satışa sunulurken aynı araç şimdi 231 TL 'ye satılıyor.
Honda'nın Türkiye'de üretimini yaptığı Civic Sedan da kur farkı kadar olmasa da artış yapılanlardan. Civic Sedan'ın 1.5 litrelik VTEC otomatik versiyonu executive plus versiyonunun fiyatı Ocak ayından bu yana yüzde 27 oranında zamlandı.
Hyundi i20 Active 1.4 MPI elite smart otomatik versiyonunun fiyatı ise sene başından bu yana yüzde 21 arttı.
Renault ve Toyota'da da fiyat artışları yüzde 34 oranında oldu.
VERGİ DİLİMİ ETKİSİ
Fiyat değişimlerine baktığımızda yerli üretim modellerden çok ithallerin daha fazla yükseldiği Cardata verileriyle ortada. Sene başından bu yana yerli üretim yapan markaların fiyat artışları yüzde 30 seviyesinde oldu ve bu seviyeyi aşmadı. Halbuki sene başında 6.58 olan euro\TL, Ağustos 2020'de 8.50 oldu. Yani 8 aylık kur farkı da yüzde 30 oldu. Bazı ithal modellerin fiyat değişimi kur ve vergi dilimi kaynaklı gerçekleşti. Vergi diliminde üst sınıra girilmesi nedeniyle daha fazla vergi ödeniyor.
KAMUBULTENİ.COM | ANKARA
Piyasa arz talep dengesiyle yürür. Talep çok olunca fiyatlar artar. Araç park edecek yer yok ortalık araçtan geçilmiyor. Halkın kişisel döviz mevduatı 200 milyar doları geçmiş.
Biz de diyorduk fırsatçılar fiyat yüksekliğini yapıyor durum belli oldu. Yasanilmayacak bir hal aldı şu ülke. Yazık ya hurda araçlar bile alınamıyor artik
Ne dedik biz. Bu ülkede yükselen hiçbir şey düşmezzzzz. Bir de yerli otomobile muhtaç edecekler insanları. En kötü Avrupa model bile 200 ün çok üstünde olunca millet diyecek ki "ona o kadar para vereceğime yerli otomobil alırım aynı fiyata"... Avrupa'nın 130 bin TL olduğu yerde kimse yerli otomobile 250 bin vermez.
eeee tabiii üretmezseniz böyle vah tüh olursunuz.Mühendist işçi hammadde olarak neyimiz eksik?Sebep dışa bağımlı olmamız.Bağımsız olmayi başarabilirsek her şey çok farklı olacaktır.
Hacı murata artık 30 yazar milletimiz
Bu millet at arabasıyla gezer yakında olqn fakire oluyor
Bu bir ulkenin ayibi demek. bi araba üretemedik ki yurt dışına muhtaç ve gebe kalıyoruz biz bu gidişle uretimin ü sunu üretemeyiz
İnsanlar neye binecek ben anlamadım at arabasına mi